KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

BRAINSTORM: Eurovision Güzeli

HBB diye bir televizyon kanalı vardı bir zamanlar. Kanalın yayın akışı sırasında, zaman zaman belli sıra ile yayınlanan klipler olurdu. O sırayı bilirseniz, sevdiğiniz klibi her seferinde yakalayıp izleyebilirdiniz. “Spotify?”, “Youtube?” ve hatta “Last-fm?” diyenler yazının bu aşamasında elendi, çünkü en fazla 2000 senesindeyiz şu an. Bu bahsedilen kliplerden bazıları Marion – Miyako Hideaway, Tonic – If You Could Only See, Primal Scream – Star idi. Hatta Primal Scream’i ısrarla Radiohead – Paranoid Android diye yayınlıyorlardı. Öyle ya da böyle, o dönem için güzel bir kanaldı HBB. 


Brainstorm - My Star

Bu yazının konusu olan Brainstorm’u da o kliplerden tanıdık. 2000 yılında Letonya’yı temsil etmek üzere My Star adlı şarkısıyla Eurovision’a katılan Brainstorm, sonrasında da bir şekilde HBB’de bu klipleri yayınlayan kişinin dikkatini çekmiş çok şükür. Kendisi her kimse çok teşekkür ediyoruz.

My Star, son derece brit bir şarkı. Eurovision tarihinin belki de en brit şarkısı olabilir. Klibine baktığınızda neredeyse Oasis klibi diyebileceğiniz kadar brit. Fakat, hiçbir Oasis klibinde o kadar sevimlilik görebilmeniz mümkün değildir (suratsız Gallagherlar). O klipte sevimlilik öyle bir raddeye ermiştir ki, solist Renãrs KaupersDünya Sevimlilik Tarihinin İki Numaralı İsmi” oluvermiştir. Bir numara kim diye soranları esefle kınamadan önce, vakti gelince onu da anlatacağımızı belirtip bir “Dağlar Dağlar” yazayım şuraya trailer olarak :)

Brainstorm serüveninde tabii ki HBB’de yayınlanan My Star klibiyle kalmadık. Eurovision performansının ayrıca hayranı olduk tüm Eurovision sevenler olarak. Zira, Renãrs zaten çok güzel olan My Star’ı kıvrak ve sevimli danslarıyla bezeyerek (gitaristlerin de katkısını es geçmemek lazım) televizyon ekranlarından seyircilere daha da leziz geçmesine sebep olmuştur. Sonuç olarak, Letonya Eurovision’a ilk kez katılmasına rağmen üçüncü olmuştur Brainstorm’un My Star’ı ile.

O dönem çok zordu Brainstorm’un başka şarkılarına ulaşmak (Taş Devri'nden Wilma bugünkü yazarımız). Ama zaman içerisinde teknolojinin ilerlemesi ve internetin yaygınlaşmasıyla artık Brainstorm’a her türlü ulaşabiliyoruz. Prãta Vētra adıyla daha fazla erişim sağlayabilirsiniz.

İşin ilginç kısmına geldik. 

2007 yılında Brainstorm Sabancı Üniversitesi’nin bahar şenliklerine geldi. İzlediğim en keyifli konserlerden biriydi. Konser öncesinde sahnenin kenarında Renars ısınıyordu muhtelif hareketlerle. İsmini haykırmamızla bize yönelmesi bir oldu. Konser boyunca da bizle diyaloğu eksik etmedi (gözlerden kalpler fışkıran Wilma). Sonrasında Gogol Bordello sahneye çıkmıştı. Brainstorm için en önde olmanın acısı fena çıkacaktı, eğer ki pogonun başladığını erkenden farketmeseydik!


Bütün Brainstorm canlı performanslarını keyifle izleyebilirsiniz. İyi bir kayıtsa eğer, canlı performanslar en az albüm kayıtları kadar iyi ve keyifli. Birebir çalıyorlar diyemeyeceğim, canlı olarak çok daha iyiler. Vokallere olan özel ilgim sebebiyle (çünkü vokalistim ben de biraz) şunu da belirtmek isterim ki, şarkıları pürüzsüz icra eden Ren
ãrs tüm dünya çapında sevimlilik sıfatını taşıyabilecek ender insanlardan biridir. Sadece Sunrise (Deep In Hell) izleseniz bile beni anlayacaksınız diye düşünüyorum. Mimiklere de dikkat :)


Brainstorm - Sunrise (Deep In Hell)



Ney mi o?


Son söz olarak, İstanbul bir zamanlar böyle bir yerdi; Üniversitelerin bahar şenliklerinde Eurovision şarkısı ile ünlenen Letonyalı bir grup Gogol Bordello gibi ortalığı yıkan bir grubun ön grubu olabiliyordu.

Altında buluştuğumuz o eski köprüleri geri almak umuduyla…


brit me

Yorumlar