KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

CITIZENS!: Sakin Olun, Gotham City'de Değilsiniz

Merhaba Araştırmacı-Dinleyiciler,

Şubat 2012’deyiz. Facebook’ta video paylaşımlarının çoğalması, Youtube’un ayrı bir dünyaya dönüşmesi sayesinde birçok müzisyene ve gruba görsel olarak ulaşma yolunun sonuna dek açıldığı bir dönemdeyiz. O dönemde tanıdığımız bir grup Citizens!. Ünlemden sonra cümlenin noktasını koymak zorundayız, zira kendinden ünlemli olarak 2010 yılında Londra’da yeni halleriyle ortaya çıkıyor bu sevimli arkadaşlar. İsimlerinin önüne “The” almak yerine, sonuna ünlem almışlar. NME'ye göre, Gotham City gazetesinin manşetinden alıyorlar isimlerini. “The olmadığına göre muhtemelen brit değiller, indie olmaları da zor gibi. E, o zaman senin ne işin var bunlarla?” diyeceksiniz belki. İşler öyle değil. Üstelik, kendine hitap edecek müziği keşfedene kadar metal müzikten değil de, pop müzikten geçen kaç kulak varız ki şurada? (tek kaş yukarı) Poptan geçerek buralara gelenleri “Yo ma ha, Yo ma so!” diyerek selamlıyorum efenim (Pop grubu kurarsak bir gün, adını YomahaYomaso! koyabiliriz bak).

Reptile ile yakalamıştı Citizens! bizi Şubat 2012’de. Buz gibi ağırkanlı bir klipte ortalığı ısıtmaya çalışan vokalist Tom Burke (Thomas Charge Burke)’nin artistik dansları ilerleyen saniyelerde grubun diğer üyelerine de bulaşıyor. Sen zaten en başta basları duyar duymaz çoktan başlamışsın dans etmeye. Bu sebeple, Reptile’i uzun süre telefon melodisi olarak kullandım ve açmayacağım telefonların gelmesi sinir bozucu olmaktan çıkmıştı bu sayede :)


Citizens! - Reptile

Citizens!’ın Mayıs 2012’de yayınlanan Here We Are albümü en çok dinlediğim albümler arasındadır. Pop, elektropop, synthpop, indie rock (yok indie elektropop!) dinleyicisi olmasanız da, albümün ilk teklisi olan True Romance ile başlayan albümü bir kere dinlemeye başlayınca kapatamıyorsunuz. Tek bir şarkı gibi, su gibi akıııp gidiyor. Albümde, diğer şarkılardan biraz daha farklı karaktere sahip olan Girlfriend favorimdir. Bu şarkı tarz olarak vokalist (Tom), davulcu (Mike Evans) ve klavyecinin (Lawrence Diamond) Citizens!’dan önceki grupları olan Official Secrets Act zamanına (2006-2009) daha yakın bir şarkıdır. Citizens!’i severseniz hiç zaman kaybetmeden Official Secrets Act’e de geçebilirsiniz, çünkü orada da leziz şarkılar yapmışlar en brit’inden. Ancak, 2009 yılında Londra’da katıldıkları sıkıcı bir partide Official Secrets Act’i bitirip Citizens!’i kurmaya karar veriyorlar; “Gitaristi değiştirip pop yapalım artık”. Partinin sıkıcı olduğunu bilseniz de, grup arkadaşlarınız gidiyorsa gitmek lazım sanırım.

 

Citizens! -  (I'm in Love with Your) Girlfriend

Official Secrets Act - So Tomorrow

Bu sevimli arkadaşlarımız sahnelerdeki canlı performans kayıtlarının haricinde değişik ortamlarda da video çekip paylaşıyorlar. Mesela aşağıdaki videolardan bir tanesi Official Secrets Act zamanı Black Cab Sessions’taki bir kayıt. Sadece 204 kişi izlemiş. İkincisi ise Citizens! zamanı, 2013’teki City of London Festival sırasında Londra’da oraya buraya serpiştirilmiş 120 piyanodan St. Paul Katedrali’ndekinin başı. Başka başka yerlerde de akustik akustik takılmışlar. Belki bir gün biz de canlı canlı denk geliriz.





Eski defterleri açıp baktığımda, 2012’nin Şubat ayında Citizens!’in İstanbul konseri haberini aldığımızı görüyorum. İlk albümleri henüz yayınlanmamışken ve hatta grubun şarkılarına doğru düzgün ulaşamazken, 10 Mart’ta Ghetto’da olacaklarmış diye duyuyoruz ve şaşırıyoruz. Ve tabii koşa koşa gidip en önde yerimizi alıyoruz. Albümün ulaşamadığımız şarkılarını ilk olarak orada canlı canlı dinliyoruz.




Citizens! şu aralar ne yapıyor bilemiyorum. Dağıldıklarına dair bir haber yok, ancak var oldukları da kesin değil. 

İstanbul konseri çok güzel ve keyifliydi. Keşke yine olsa yine izlesek.

En sona bir de December iliştirdim aşağıya. Bende bayağı sedatif etki gösteriyor. Belki size de lazım olur. Yüksek dozda yan etkisi yok, test ettim :) 

İyi dinlemeler, iyi seyirler dilerim.

Thanx for the memories Citizens!

 

Official Secrets Act - December

brit me

Yorumlar