KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

DANIEL JOHNSTON: Kozmik Talihsizlikler


Austin’s Sound Exchange record store (1986)



Kendi sitesinde ( http://www.hihowareyou.com/  ) söze böyle başlamış Daniel Johnston. Kendisini bundan daha iyi özetleyebilmek mümkün değil sanırım.1961 yılında beş kardeşin en küçüğü olarak Kaliforniya'da doğmuş. Karşılıksız aşk, kozmik talihsizlikler ve bitmeyen varoluşsal işkenceye dair şarkılar yapmış. (ne de iyi yapmış)

Kendi cümlelerimle söze başlamam gerekirse ilk hissiyatım gerçek demek olur. Gerçek hayatın tüm hislerinin vücut bulduğu bir beden Daniel Johnston, çok zor ama çok güzel.

Şarkılarından haberdar olmam yıllar önceki bir bant mag. sayısıyla olmuştu. Hemen merak edip dinlemeye başladım. Ben böyle tanıdım ama tüm dünyada sahip olduğu hatırı sayılır kitlesinin büyük çoğunluğu onu ilk defa Kurt Cobain'in tişörtündeki albüm kapağı sayesinde keşfetti. (O tişörtü Kurt'e hediye eden ise Daniel'in de Nirvana'nın da biyografilerini yazmış olan ingiliz müzik yazarı Everett True imiş.)




Bipolar bozukluk ve daha sonra şizofreni ile mücadele eden Daniel Johnston için müzik ve öncesinde yaptığı resimler, ruhunu koruyabilmesinde hayatla temas edebilmesinde büyük önem taşımış gibi duruyor.1980 yılında çıkan ilk albümü "Songs of Pain" ve devamında gelen tüm albüm kapaklarındaki çizimler kendisine ait. Daha sonra yayınlanan bazı albümlerin adları şöyle "Don't Be Scared" ,"The Lost Recordings", "More Songs Of Pain" , "Respect", "1990"



(Daniel Johnston - 1990 adlı albüm kapağı)


Şarkılarında çok büyük müzikal deneyimleri değil belki ama içimizde bir yerlere uğrayan, belki birkaç saniye dalıp gitmemize neden olan bir ses var. Onu bu kadar özel kılan Kurt Cobain'den Tom Waits'e kadar herkesin ona hayran olmasını sağlayan şey de bu olsa gerek. Sayesinde tüm kırık dökük hislerimize, üretme hevesimize olan güvenimizi kaybettiğimizde aklımıza gelecek ve devam edeceğiz.



(Daniel Johnston - Hard Time)


Daniel Johnston'un sözlerini kimler müziğiyle buluşturmuştur dersek upuzun bir liste çıkıyor önümüze. Bazıları şöyle : Yo La Tengo (Speeding Motorcycle) , Tv on the Radio (Walking the Cow) , Beach House (Some Things Last a Long Time) , Beck (True Love Will Find You In The End)


Bir kere Daniel Johnston'u öğrenince daha fazla tanımak, daha fazla bu hisler dünyasıyla haşır neşir olmak istiyor insan.(bana olmuştu mesela) Size de öyle olduysa 2005'de Sundance ödüllü Jeff Feuerzeig filmi The Devil and Daniel Johnston'u izlemenizi önerebilirim. Ya da albümlerine baktıktan sonra en son 2017'de çıktığı turneden kayıtların olduğu Chicago 2017'yi Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.


Bu yolculuk 1961'de başlayıp 2019'da bitti gibi dursa da hangi hislerde tekrar buluşacağımız hiç bilinmez.



(Daniel Johnston - Devil Town)


Selin

Yorumlar