KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

'JUSTINE FRISCHMANN' Bir Döneme Damgasını Vurmak: Elastica,Suede ve Daha Fazlası




Dikkat bu yazıda bolca şahane grubun adı geçecektir.Yazıya böyle başlamam lazım çünkü bu yazının konusu Elastica.Grubun adını duymak yeterli gelmediyse neden pek çok şahane müzisyeni ve gruplarını anacağımızı açıklamaya başlayayım.

Elastica müzik hayatına 1995'de kendi adını taşıyan "Elastica" albümüyle giriş yapıyor. Ancak grubun solisti ve kurucularından biri olan Justine Frischmann'ın müzik hayatı biraz daha eskilere gidiyor ve biz de hemen oralara gidiyoruz zira Elastica kendisinin ilk grubu değil. 

Sene 1988 Brett Anderson ve Justine Frischmann Londra'da üniversitede okurken tanışıyorlar ve bugün tüm dünyanın bildiği,brit müzik denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Suede'i kuruyorlar. Bu sırada da ilişkileri başlıyor. İlk başlarda gruptaki yerler,bu işin nereye gideceği gibi temel adımlar atılıyor tabii, birkaç küçük konser girişimi de buna dahil.İşler yolunda gibi giderken takvimler 1991 yılını gösterdiğinde Justine ve Brett ayrılıyorlar. Benim bu hikayenin takipçisi olmam işte tam da bu zamanlarına rastlıyor.Çünkü Justine Frischmann'ın Brett Anderson'dan ayrılmasının sebebi brit dünyasının bir başka en iyisi ve kişisel olarak benim favorim de olan Blur'ün solisti Damon Albarn ile birlikte olması. 



(Justine Frischmann ve Brett Anderson)

Bu ayrılıkların ve ilişkilerin bu isimlerin hepsinin kariyerlerine olumlu belki de olumsuz etkileri oluyor. Asıl konumuz Elastica olduğu için konudan sapmamaya çalışarak anlatayım. Damon Albarn ile 7 yıl süren bir ilişkileri oluyor ve o sırada Damon Blur ile Justine Elastica ile bir çıkış yakalıyorlar. (Elastica kurulurken Suede’i bırakan tek kişi Justine değil. Yanına grubun o zamanki bateristi Justin Welch’i de alıp gidiyor.)



(Justine Frischmann'lı Suede zamanlarından bir konser)

Brett Anderson ise Suede için en iyisi olduğunu gruptan eksik değil fazla parçanın çıktığını söyleyerek daha iyi kenetlendiklerini ifade ediyor.Ki ilerleyen yıllardaki başarısına bakınca grup adına kötü olmadığını görebiliyoruz.Ama özel hayata dönersek Brett Anderson yıllar sonra 2018'de yazdığı otobiyografik kitabı "Coal Black Mornings" de Justine ile olan ayrılıklarından etkilendiğini, ona hala çok düşkün olduğunu ifade ediyor. (ah Brett ah)

Hikayenin diğer cephesinde ise durumlar 7 yıl boyunca iyi gitmiş olacak ki uzun bir ilişki yaşamışlar. Bolca müzik üretmişler,eğlenmişler. Bunlardan en bilinen örnek Blur'ün en tatlı,naif pozitiflik dolu şarkısı olan "Tender".Bu şarkıyı ilişkileri devam ederken Justine Frischmann'a yazmış.Ayrılıktan sonraki bir röportajında Damon Albarn,Tender şarkısı için "Deyim yerindeyse bardağın yarım dolu olduğu zamanlarda yazmıştım" diye bahsediyor.



(Justine Frischmann ve Damon Albarn)

Sene 1998 Damon ve Justine ayrılıyorlar. O zamanki röportajlara bakıldığında Damon Albarn'ın Justine'in bağımlılığı yüzünden onu terk ettiğine dair haberler çıkmıştı. Justine yıllar sonra verdiği röportajında o dönemler çocuktuk ve bu durumla baş edemedik,çok kaotikti gibi açıklamalar yapmıştı.

Blur'ün zirveden inmediği gitgide popülerliğinin arttığı zamanlarda Elastica da 1995 yılında ilk albümlerini çıkarmıştı ve çok büyük ilgi görmüştü.




Damon Albarn ayrılıklarından sonraki ilk Blur albümü 13'de tamamen Justine ile olan ilişkisini yazmıştı. Bu konuda albümdeki en net şarkılardan biri "No Distance Left To Run" desek yeridir. Dipnot: Klibe ayrıca bakınız bence,bir not daha klibin yönetmeni 2012 yılında Jagten filminin de yönetmenliğini yapan Thomas Vinterberg.  

13 albümü için "Umarım ilişkinin olumlu ve olumsuz yanlarını tam anlamıyla yansıtabilmiştir,her ikimiz için de büyük birşeydi" diyor Damon ve "Bir yandan şöhret olma değirmeninde savaşırken bir yandan da büyük bir aşk yaşamak büyük bir talihsizlik. Şöhretle ilgili dertlerinizi hallettikten sonra yapmalısınız bu işi" diye de ekliyor.(Bkz:Roll dergi,1997)

Hikayenin Damon Albarn cephesini Blur ve Damon’ın tüm işlerini anlatacağım bir yazı dizisinde devam ederiz.(Evet biraz uzun bir yazı olacak,çünkü Damon Albarn sevgisi bunu gerektiriyor)

Gelelim Elastica’ya,grup olarak ne kadar iyi bir başarı elde etseler de (en hızlı satan İngiltere albümü, başarılı bir konser turnesi ya da alınan pek çok ödül gibi) bu yolculuk çok uzun sürmüyor. 2000 yılında “The Menace” albümünden sonra 2001 yılındaki “The Bitch Don’t Work” teklisini de yayınlayıp anlaşarak dağılıyorlar.

 


Elastica’nın dağılmasında ilk albüm sonrası gelen büyük ilgiyle beraber grubun albümdeki en iddialı şarkıları olan “Connection” ve “Line Up” için intihal davalarının çıkması da yatıyor olabilir. Zira bu benzer şarkılar konusunda Wire grubu ısrarcı olmuştu.

Justine Frischmann’ın şimdilerde resim ile ilgileniyor hatta ilgileniyor eksik kalabilir.Grup dağıldıktan sonra resim ile ilgili eğitim alıp kariyerini tamamen buna yöneltmiş durumda. Yıllar sonra yapılan röportajlarda da Elastica’yı tekrar hortlatmak gibi bir niyetinin hiç olmadığını belirterek bu konuya noktayı koyuyor.




Yazıyı bitirmeden önce şarkı benzerlikleri konusunda bizim de hiç eksik kalmadığımızı belirten bir Elastica örneği vermek isterim.Türk pop müziğinde sözleriyle bizi yoran buna karşılık hayatın da kendisini yorduğunu iddia eden Serdar Ortaç (yazının başında iyi gruplar müzisyenler anılacak derken vaat edilen bu muydu yoksa?????) ülkemizdeki ilk brit müziği coverlayan kişi olarak hafızalarımızdaki yerini alıyor. Serdar Ortaç – Nereye şarkısının müziği Elastica’nın 2:1 şarkısına aittir.Bu noktada hakkını teslim etmek lazım sanırım çünkü güncel Wikipedia’da şarkının müzik kısmına Elastica yazmayı ihmal etmemişler.

 

(Evet bunu da belgeledim,listede 4.sıraya dikkat)


Justine Frischmann bir döneme damgasını vurmak tabirini sonuna kadar hak eden bir isim olarak her zaman hatırlanmaya değer biri olduğunu kanıtlıyor.



(Elastica - Connection,live 1995)

Selin

Yorumlar