KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

PRIMAL SCREAM: Bizimkisi Bir Punk Hikâyesi

 



31 Mart 2018. Söze yakın bir tarihten başlayarak girdim çünkü yazının ilerleyen kısımlarında günümüzden epey bir uzaklaşacağız.(Tabii ki)


Mart 2018’de Kargart sahnesindeyiz. Namıdiğer Vaykorus’un düzenlediği Cocteau Twins Saygı Gecesi için kendisine teşekkürlerimizi ilettik ve hevesle bekliyoruz. Gecede sahne alan gruplar “You,Me And End Of Everything” , “Stiff & The House Of Fraser” , “Reptilians of Andromeda” ve “ Cocktail Spins” .Herkes saygı gecesi için sevdiği Cocteau Twins parçasını seçmiş ve bizleri özlediğimiz şarkılarla buluşturmuştu.



(You,Me and End of Everything, Mart 2018 Kargart)

Peki konu nasıl Primal Scream’e geldi derseniz ben de pek hatırlamıyorum ama arkadaşımın kulağıma en az 20 kere “kowalski vanishing point kowalski vanishing point” dediğini ve benim bilmememe çok şaşırdığını hemen o an şarkıyı bana atıp dinlemem gerektiğini söylediğini çok iyi hatırlıyorum.

O zamana kadar Primal Scream’i 1991 yılında çıkardıkları “Screamadelica” albümündeki birkaç şarkıdan biliyordum ve o şarkıları da çok dinlediğimi söyleyemem. Bazen böyle olur o zamanlar aklınız hisleriniz başka filmlere,şarkılara,seslere yöneldiğinden geri kalanı gözardı edebilirsiniz.(ya da ben öyle yapıyormuşum en azından) Dolayısıyla ‘hmm evet o grubu duymuştum sanırım’dan öteye gitmeyen bir bilgiye sahipken bahsettiğim konser günü arkadaşımın şarkıya olan sevgisini görüp es geçemedim.(Siz de bu şarkıyı şimdi duyuyor ya da bu yazı sayesinde hatırlıyorsanız teşekkür köşesi için serdarcharliebrown’ın bin yıldır var olan blog’u http://serdarcharliebrown.blogspot.com/ 'a gidebilirsiniz)




Gelelim asıl konumuza,Primal Scream oluşmadan önce grubun vokalinin baterist olarak bulunduğu bir grup var ki onları da ayrıca severiz. The Jesus and Mary Chain. Bahsettiğim bateristi ise Bobby Gillespie. 1982 yılında kurulan Primal Scream bu uzun yolculuk içinde çok şahane müzisyenleri barındırıyor. Örneğin 1996- 2011 arasındaki dönemde Stone Roses basçısı olarak bildiğimiz Gary “Mani” Mounfield Primal Scream’e dahil olmuş. Ya da 1998-2006 yıllarında My Blood Valentine gitaristi Kevin Shiels.



Grup kendilerini solda,sosyalist ve anti-amerikan gibi keskin ifadelerle tanımlıyor. Öyle ki “Xtrmntr” albümünün içindeki pek çok şarkı da bunu gösteriyor. Hatta albümün adı bile. Nasıl telaffuz edilir tahmin etmesi güç çünkü grup o dönem sesli harflere de karşıymış hatta yine gayet iddialı bir açıklamayla “sesli harfler faşisttir” diyorlar ve “İngilizceyi kesip doğrayacağız. İmha edeceğiz ve yeniden kuracağız. Kendi dilimizi yaratacağız” diye ekliyorlar.(Roll dergi, Nisan 2000)

Albümdeki ve genel olarak gruba da yansımış olan bu rock’n roll ruhu aslında onların özü. Hepimizin içinde olan heveslerle bir. Şöyle ki Primal Scream kuruluşunu The Jesus and Mary Chain’den ayrı düşünmek olmaz gibi. İki grubun da temelleri 1983 yılında atılıyor. Hatta Primal Scream vokali,öncesinde The Jesus and Mary Chain’e dahil olurken “Ruh kardeşlerimi bulmuş gibi oldum, hemen basçılarını aradım. Birbirimizi hiç tanımadığımız halde üç saat telefonda konuştuk.Senin gibi düşünen hisseden birileri bulmak o kadar güzel bir duygu ki” diye tarif ediyor hislerini.(tanıdık duygular)

Başta bahsettiğim “Kowalski” şarkısının ortaya çıkışına bakınca,grubun detaylarını geç keşfettiğimi söylesem de çok yakınlarında dolaşmış olduğumu gördüm. Zira güzel şeyler birbirini takip eder. Kowalski şarkısının bulunduğu Vanishing Point adını 1971 yapımı bir yol filminden alıyor. Kowalski de filmin baş karakterinin adı.

Bu albüm kendilerinin deyimiyle 1997’nin Punk’ı. Nemli, karanlık, daha içe dönük ve daha psikolojik.



1997'de Vanishing Point albümü sonrası Londra'da verilecek bir konser Prenses Diana’nın cenazesiyle aynı güne denk geldiği için organizatörler tarafından iptal ediliyor. Ve grup bu durumu “kraliyet ailesinin hiçbir ferdine saygı duymadıkları ve monarşiye yüzde yüz karşı olduklarını” belirten bir açıklama ile eleştiriyor.

Primal Scream ülkemize de uğramadan geçmemiş. 2013 yılında Rock’n Coke festivaline gelmişler.(O konserde olup izlememek de bizim ayıbımız olarak tarihe not düşülsün, oluyor böyle hatalar arada)

Primal Scream bir dönem ruhunun ve müziğinin önemli temsilcileri olarak günümüzde de üretmeye devam ediyorlar. 2019 yılında “Velocity Girl / Broken” adlı bir tekli yayınlamışlar. Ne de iyi yapmışlar.


(Primal Scream - Kowalski,live at Glastonbury 2005)

Selin

Yorumlar