KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

TAMINO, Geçilemeyen: Doğu-Batı Sentezinin Mükemmel Hali

Bazı isimler, şarkılar ya da albümler vardır. Onları bir türlü aşıp başka bir şeye geçemezsiniz. Hepimizin başına gelmiştir böyle bir durum.

Çok fazla şey dinliyoruz. Çok sevdiğimiz isimler, şarkılar, albümler var. Ama bazıları daha eşit. Yapacak bir şey yok.

Tamino o geçilemeyenlerden. Öyle geçemiyorum ki, herhangi bir zamanda aklıma gelen herhangi bir şarkısı (yine şarkı kelimesi çok zayıf kaldı burada, çaresizim) gönül telimi sızlatmaya yetiyor.

Facebook’taki bir paylaşımla tanıdım Tamino’yu. Nisan 2018'di sanırım. Kim paylaşmıştı hatırlamıyorum, arkadaşlarımdan biri değildi. Bir Facebook grubunda şarkı paylaşan biriydi. Hatırlasam kim olduğunu teşekkür edeceğim kendisine. Habibi idi o şarkı. Habibi’yi duyunca kimin paylaştığına dönüp bakmak kısmet olmadı. Diğer şarkılara geçmek de uzun süre nasip olamadı. Döndüre döndüre sarhoş oldum.

Sonra sıra Cigar’a geldi. Klibi Tamino’nun kardeşi Ramy Moharam Fouad’a ait. Leziz bir klip. Tamino’nun albüm kapağındaki de dahil olmak üzere o muhteşem fotoğraflarını çeken kişi kendisi. Konserlerde de arka plan çekimlerini yapandır aynı zamanda. 

Lezizzzzz...Böyle albüm kapağı mı olur Ramy?

Dahası da var. Instagram’da Atelier Solarshop Antwerp hesabına girdiğinizde boy boy Ramy’nin fotoğraflarını görebilirsiniz. Ramy ile kalmamışlar tabii. Hazır Antwerp’liyiz, Antwerp’li Tamino da aramıza katılsın deyip Tamino’yu da kataloga katmışlar. Ben de olsam onların yerinde ben de aynısını yapardım, zira boy-pos ikisinde de yerinde maşaallah. Giydikleri çuvaldan hallice olmasına rağmen son derece şıklar :)

Atelier Solarshop Antwerp'den Ramy


Habibi

Cigar

Deliler gibi Tamino dinlediğimiz o ilk zamanlarda sınırlı sayıda dinleyen arkadaşlarımla birlikte kendi aramızda konuşuyoruz Tamino’yu canlı da dinlemeliyiz diye. N’apsak n’etsek, nerede yakalasak da izlesek derken…

IKSV Salon’a geleceğinin haberini alıyoruz gecenin bir kör yarısında. Uyku hak getire sonrasında. Diyoruz ki, kim dinliyor Türkiye’de Tamino’yu da İstanbul’a gelecek. Meğerse bizim gibi kimler kimler varmış. Sadece biz olsak yine iyi; İran’dan, İsrail’den ve daha birçok ülkeden İstanbul’a gelen Tamino hayranları Salon’u tıka basa doldurdu. Üstelik daha albüm çıkmamıştı. Bir gece de yetmedi. O turnenin son ayağı İstanbul’du. Biletler tükenince, hemen akabindeki gece de Salon sahnesini Tamino’ya açtı. O biletler de tükendi. Aynı sene içerisinde, albüm çıkınca, Tamino ikinci kez, üçüncü konseri için İstanbul’a geldi. Bu sefer Zorlu PSM’deydi. Bu konserde İstanbul’da olmaktan bir kez daha gurur duydum, bunu konuşuruz bilahare :) ya da konser görüntülerine bir bakın ilk sıralarda kimler var :)

Tamino’nun klipleri haricinde başka birçok videosuna ulaşabilirsiniz. Canlı kayıtlar var bol bol. Aşağıdaki Indigo Night favorimdir (neden acaba?).

Tamino ilk zamanlarda konserlere bas gitaristsiz çıkıyordu. Kendi yaşıtı olan davulcusu ve klavyecisi ile birlikte sahnede oluyordu. Sonra, bir baktık ki, senelerdir Radiohead’den başka kimseyle çaldığına şahit olmadığımız Colin Greenwood Tamino’nun Indigo Night’ının cazibesine dayanamamış ve resmen Tamino’nun basçısı olmuş (tüm hayatın boyunca en çok neyi kıskandın deseler, anlatacağım şey budur). İstanbul’da dört kez, Ankara ve İzmir’de birer kez çaldı Tamino. Hiç birinde göremedik Colin’i ne yazık ki, ama bence bu konuda bir şeyler yapabiliriz. Yapalım mı? :D

Girişte üçüncü nota azıcık daha tiz olsa, Jeff Buckley'den 
Corpus Christi Carol geliyor diyeceğiz


Tamino, senelerdir orada burada duyduğumuz “doğu-batı sentezi"nin benim bildiğim tek mükemmel örneği. Daha iyi bir doğu-batı sentezi duymadım henüz. Bir bakınca hangi kategoride sınıflandırıldığına, ki benim hiç umrumda değil bu sınıflandırmalar, indie ve alternatif rock olarak anılıyor. Kulaklar çok alışkın indie ve alternatif rock’a. Fakat Tamino’nun babasından gelen, diğer indie’lerde karşımıza çıkmayan, Mısır kökeninin genleri gürül gürül akıyor enstrümanlarda ve vokalinde. E bize de aşık olmaktan başka bir çare kalmıyor. Bir bakın şu aşağıdaki videoya. Ud hocasıyla sahneye çıkmış. Ud taksiminden sonra Habibi geliyor. Hoca döktürüyor. Soruyorum, Tamino, sen ne zaman ud ile sahneye çıkıp ruhumuzu da çekip alıp gideceksin İstanbul’dan?


Tamino - Habibi (Ud taksimli)

Kendisinin 1996 doğumlu olduğunu da belirteyim.

Keyifli dinlemeler…

Tamino - Ses Analizi (çok lezzetli :))) 
Nihavent de değil işte :)))



brit me

Yorumlar