KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

THE TIGER LILLIES: Korkunç Neşeli




Bu yazının konusu The Tiger Lillies. Grubun ismini yazmak kolay ama onları tek ve bilinen bir müzik türüne sığdırmak zor. Punk kabare, junk opera, İngiliz kara mizahı onların müziği için söylenenlerden bazıları. Grup üyeleri Martyn Jacques akordeon, kontrbas Adrian Stout ve davulda Adrian Huge.

The Tiger Lillies şarkı sözleri ve onlarla sıfır alakalı müzikleriyle dikkatleri çektiler. 1989 yılında kurulan grup,1994 yılına gelene kadar üç adet kaset çıkartmışlar. İlk cd formatında albümleri “Births Marriages and Deaths”. Şarkılarında genellikle hırsızlar,it uğursuz diye nitelendirilenler,cinsellik, hayat kadınları gibi konuları seçiyorlar.

Ülkemize de birçok kez konsere gelmiş olan grubu ben bir konser vesilesiyle 2006 yılında Roll dergisinin yapmış olduğu röportajla tanıdım. 13. İstanbul Caz Festivali için ülkemize gelen grup daha sonra Salon İksv’de de konserler verdi. Hatta o konser sonrası imzalandığını düşündüğüm afiş hala vakıf binasında odalardan birinde asılı durmakta.




Onların müziği dinleyici olan bizler için çok farklı belli bir başlığın altına koyması mümkün olmayan kendi türünü yaratan bir müzik. Grup üyelerinin tarafından bakarsak hem her yerde olabilirler hem hiçbir yerde durumundalar. Bu iyi bir sonuç mu kötü mü belli ki tartışmaya hala açık bir konu ama pek de pazarlamaya açık bir müzik yapmadıkları aşikâr.

Şehrin içinde bakmak istemediğimiz tarafa ellerinde akordeon, kontrbas ile bakıp hikâyeyi anlatıyorlar. Sadece kafa dağıtmak için değil yeni bir şeyler duymak isteyenlere ve biraz da bu garipliğe bir gülüş atanlara hitap ediyorlar.

Bir dönem web sitelerinde “düğüne, cenazeye gidilir” gibi ilanlar da yazmaları, farklı yerlerde bulunmalarının grubun ruhuna uygunluğunu gösteriyor gibi.

Öne çıkan parçaları arasında 1999 yılına ait “Bad Blood + Blasphemy” albümünden pek çok şarkı mevcut. Bazılarını sıralayalım hemen: Crack of Doom, Start a Fire, Killer

 


(The Tiger Lillies - Crack of Doom,live 2016)

Grup başladığı günden beri aktif müzik yaşamını devam ettiriyor. Bu değişik hallerden ve dünyalardan herkes gereken payını almalı.(uygun ruh halinizi bekleyiniz)

Son olarak 2020 gündemini tabii ki kaçırmayacağız demiş olacaklar ki “Covid-19” adlı bir albüm yapmışlar. Hepinizi güzel güneşli bir manzarada kadraja almadan çekmeye çalıştığımız o pis köşeye davet ediyoruz.Tüm sevenlerimiz davetlidir.(Davetiye iki kişiliktir, lütfen çocuklarımızı evde bırakalım.)




Selin

Yorumlar