KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

CALEXICO: Farklı Coğrafyalar, Ortak Kaderler ve Müzik

Sonbaharı bile hakkıyla yaşayamadığımız şu günlerde, mevsimlerin ilkokulda okurken 'sınıf panosunda' resmedildiği kadar masum ve naif olduğu zamanlar gibi anılara, nostaljiye alıp götüren bir grup Calexico. Mutlaka bir şarkılarıyla önceden tanışmak ya da bir durumu/kişiyi hatırlatması şart değil; aksine ilk dinlediğiniz anda bunu yapıveriyor bence. 


Grup iki ana üyeden oluşuyor: Joey Burns ve John Convertino. Yaptıkları müzik kimileri tarafından ''desert noir'' olarak tanımlanıyor. Türkçe'ye çevirince de yavaş tempoda akan koyu atmosferli çöl müziği gibi bir tanım ortaya çıkıveriyor. Yanlışımız varsa çekinmeden düzeltiniz. :)  Bir ekşi sözlük yazarı da grupla ilgili Tindersticks'in Meksikacası gibi bir tanım kullanmış ki bana da oldukça doğru geldi. Kendisi yazıyı okuyorsa selam ediyorum. :))

Müzik şüphesiz evrenseldir (bunu da yazdım ya hadi bakalım) ve bu tanım Calexico'nun DNA'larında farklı kültürleri barındırıyor olması ile oldukça mevcut. Böylesine renkli, birçok tarzı içeren ve çok enstrümanlı olmasının gerekçelerinden biri tam da ait oldukları kökenler. Esasen Tucson, Arizona'lı olan grubun aile geçmişlerinde farklı coğrafyalardan göçmenlik mevcut. 

Bir internet sitesinde aile kökenlerinden bahseden bir yazı yazan grubun bateristi John Convertino, Sicilya'lı olmamalarına rağmen (yazıda bunu ayrıca vurgulamış) babasının lise önünde uyuşturucu madde satması için mafyadan ''teklif'' bile aldığını belirtiyor. (Ne kadar tanıdık hikayeler..)

Yine aynı yazıdan öğrendiğimize göre müzik sevgisi ve ilgisi de yine aileden geliyor. Grubun bateristi John Convertino'nun babası sokaklarda akordeon çalarak başlıyor ve tiyatrolarda, çeşitli kulüplerde piyano çalarak devam ediyor. Müziği hep çok sevdiklerini de ekliyor.

Calexico adını almadan önce ise 1995'de Spoke ismi ile müzik yapıyorlar ve bir de aynı isimle albüm çıkarıyorlar. Bu kadar köken, coğrafyalardan bahsetmemin nedeni Roll dergisi Mayıs'99 senesinde yer alan röportajlarında da belirtildiği gibi isimlerinin aslında bir sınır kasabasından gelmekte olması.



Eh bu kadar farklı kültürler ve müzik bir arada olunca Calexico'nun yaptığı türü tek bir başlıkta sınırlamak imkansızlaşıyor. Latin, caz, indie rock, country vb. aklınıza gelebilecek her türlü tınıyı duymak mümkün.

Biraz şarkılardan bahsedecek olursam, ben Crystal Frontier'ı dinleyerek kendileriyle tanıştım. Şarkının esin kaynağı da şöyle:


Roll Dergisi - Temmuz'00

Orjinali Tom T. Hall isimli country şarkıcısına ait olsa da ''Tulsa Telephone Book'' şarkısı ile telefon defterlerinden (işte bu gerçekten çok nostaljik oldu) soyadını bilmeden aranılan platonik aşkları başka hangi grup böyle güzel yorumlayabilir, bilemiyorum..

Bayıldığım çok şarkıları var ancak özellikle değinmek istediğim bir diğeri ise ''Victor Jara's Hands''. Çok klişedir ama bazen Depeche Mode'un meşhur şarkısında da dediği gibi ''words are very unnecessary''. Bahsi geçen şarkı sözlerinin bir kısmı İspanyolca ve ne dediğini kelime kelime anlamaya hiç de gerek yok. Zira şarkıya konu olan Victor Jara, Şili'li bir müzisyen ve gitarist. Zaman içinde siyasete de yönelen ve o zamanın hükümet karşıtı diyerek nitelendirdiğimiz tarafında yer alan Jara, darbe esnasında bir daha gitar çalamaması için Şili'deki mevcut yönetim tarafından elleri kesiliyor ve öldürülüyor. Ve her kaderimizin ortak olduğu ülkelerde olduğu gibi ölümünün 30. yılında öldürüldüğü stadyuma Victor Jara'nın adı veriliyor. (Yine çok tanıdık bir başka hikaye daha.)





Grubun bilindik isimler ile de işbirlikleri mevcut. Sam Beam nam-ı diğer Iron & Wine, Band of Horses'dan tanıdığımız Ben Bridwell, Devotchka'dan Nick Urata, Gaby Moreno gibi..

Pek sevilen televizyon serisi Breaking Bad'de Banderilla isimli şarkıları kullanıldı. Bob Dylan biyografisi olan ''I'm Not There'' filminin soundtrack albümünde de yine Calexico işbirliği olan birkaç şarkıya rastlıyoruz.



                                                              Calexico ve Roger McGuinn - One More Cup Of Coffee


Ülkemizi de es geçmeyerek H2000 festivalinde Suede ve Muse'un olduğu sene, 2013'de de Salon İKSV'de konser verdiler.

Şu 10 dakikalık şahane performans da bonusu olsun:

                                                           Calexico - Crystal Frontier feat. Mariachi Luz de Luna


1996 senesinden beri müzik yapan grup geçtiğimiz sene Years to Burn ismiyle 10. albümlerini yayınladılar. 

Daha çok anılarımıza eşlik etsinler. Coğrafyalarımız farklı, hikayelerimiz aynı.


F. Zeynep

Yorumlar