KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

İVO DİMCHEV: Komşu Komşu Huuuu…

Yakın geçmişteyiz. Öyle yirmi sene öncesinden bahsetmeyeceğim yine. Son iki senenin özetini geçeceğim bu sefer.

Müzik zevkimi bilen ve zevkine güvendiğim müzikolog arkadaşım Murat Erdil tavsiye etmişti, "bak tam senlik" demişti. İlk başta çok anlamadım, sonra farkettim ki, gerçekten tam benlikmiş. Beni bir tarafa bırakın, lezizmiş.

Bir bakanın bir daha baktığı, bir dinleyenin bir daha dinlediği İvo Dimchev.

Nereden teşrif ediyor İvo derseniz, komşumuz Bulgaristan’dan diyeceğim. Diğer taraftan da, X Factor UK diyeceğim. Üç evet alarak yarışmaya devam etmeye hak kazanıyor, çünkü koreografisini de kendisinin hazırladığı şov “wierd” olarak tanımlanıyor ve tekrar görmek istediklerini belirtiyor “yüce” jüri. Bu tip yarışmalardaki “wierd” tavırlara son derece mütevazi tepkiler veren İvo, yarışmada sonrasında ne yapıyor bilmiyorum. Merak edenler videolara muhakkak erişeceklerdir. Benim büyük bir keyif ve takdirle izlediğim şey ise, müthiş ve son derece haklı bir özgüven.

 


💕 Raise 💕

İvo Dimchev çok özel bir sese sahip ve bunun sonuna dek farkında. Şarkılarını kendi yapıyor. Kendine göre de şarkı yapıyor haliyle; vokalist şarkı yapıyorsa, tamamen kendine yapıyordur. Ses sınırlarını ortaya koyacak, tüm performansını sergileyecek şarkılardır onlar. Bu konuda bilirkişi olarak Emre Yücelen’in ses analizi videolarına yönelebilirsiniz. Raise’i dinledikten sonra Icure’u dinliyor Sayın Yücelen ve hayrete düşüyor ses rengi konusunda. Çok eğleniyorum İvo’ya verdiği tepkileri incelerken.

 

Emre Yücelen Ses Analizi "Bambaşka Bir Ses"

Geçen sene dört konser verdi İvo Türkiye’de; 10 Ekim’de Antalya’da, 11 Ekim’de İzmir’de, 15 Ekim’de Ankara’da, 16 Ekim’de ise İstanbul’da. Hatta Samsun da vardı yanlış hatırlamıyorsam ilk duyurulduğunda. İstanbul’daki konserinde ön saflarda bulunma şerefine erişenlerdenim. Turnelerde tek başına sahneye çıkıyor çoğunlukla. Zaman zaman klavyesi kendisine eşlik ediyor, kimi zaman da seyircilerden birinin sahneye gelmesini istiyor ona perküsyonda destek olsun diye. 



16 Ekim 2019 - If Performance Hall Beşiktaş Konseri

Dört şehirdeki konserlerin çok keyifli geçtiğini Ivo'nun instagram hesabından görebilirsiniz. Hatta Hope şarkısına Türkçe sözler uyarlayarak “öp beni öp beni, seni seviyorum canım” şeklinde söylüyordu sahnede. Ancak şöyle bir talihsizlik var ki, İvo bu Türkiye macerasının maddi karşılığını alamadığını açıklamıştı konserlerden aylar sonra. “Benim için büyük bir sorun değil” dese de, umarım hallolmuştur bu durum. 


Kill

Turneler haricinde özel şovları da var İvo’nun. Söz, beste ve düzenleme yaptığı yetmiyormuş gibi, sahneye birlikte çıkacağı dansçılarının koreografisini de kendi hazırlıyor. Bu konuda uzman statüsünde, çünkü Avrupa’daki akademilere davet ediliyor ders vermesi için.

Türkiye’deki konserler aslında daha geniş bir 2019 turnesinin parçasıydı. Türkiye, Slovenya, Los Angeles, İsviçre, Fransa, Rusya, Brezilya, Portekiz ve Arjantin’i içeren konserler silsilesi tamamlandıktan sonra İvo’nun bir grup kurma hazırlığında olduğunu görmüştük. Stüdyo çalışmalarından hikayeler paylaşıyordu. Hatta 22 Ocak’ta yine İstanbul’a konsere gelecekti. Fakat COVID-19 mevzusu patlayınca hepimizin tepesinde, İvo’yu grubuyla sahnede görmek de başka bir bahara kaldı.

Ama peki İvo durur mu? Ya da, bu enerji ne kadar zaptedilebilir diye sormalıyım :)

Normal şartlarda zaten “selfie konserleri” düzenliyordu İvo. Bir salonda, lobide ya da odada etrafına hayranlarını toplayıp, onların selfie çekmeleri için mini konser veriyordu. Corona virüs biraz anlaşılıp nasıl yaşamamız gerektiği Nisan ayında netleşmeye başlayınca, “Corona Kush Kush” şarkısını yaptı ve yaşadığı şehir olan Sofya’da ev konserlerine başladı. Baskı tişörtlerinden sipariş verenlerin evlerine mini konserlere gitti. Salon, yatak odası, mutfak, balkon, banyo, bahçedeki hamak gibi, evlerin muhtelif kesimlerinde etrafında zıplayan çocuklar ve dans eden insanlar eşliğinde ve hatta arabalarda şarkı söylediğine şahit olduk İvo’nun. Eylül ayında ev konserleri İstanbul’a sıçradı (başka bir pandemi mi geliyordu!). İstanbul’un muhteşem manzarası eşliğinde çok güzel konserler verdiğini gördük. Hatta İvo’ya şarkı söyleyenler de çıktı :))) Sonra Sofya’ya evine döndü, çok sevdiği koltuğunda “İstanbul’da sadece birkaç gün kaldım, ama bir sürü arkadaşım oldu. Kışı İstanbul’da geçirmeyi düşünüyorum.” dedi. İstanbul’daysanız ve uygun bir ev varsa civarınızda, müstakbel komşunuza haber verin bence hemen.

Bu yazıyı yazarken Raise dinledim döndüre döndüre. Şarkının “very bloody heart” kısmını yolluyorum hepinize.

Instagram hesabımızdan İstanbul konseri görüntülerine ulaşabilirsiniz.

Konserli günlerimize geri dönmek ümidiyle; KIŞ KIŞ KORONA!


brit me

Yorumlar