KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

MORPHINE: Tamamen Doğru



Buraya yazdığım ve ilerde yazacağım bütün şarkıları hafızamda bir yerle, bir kişiyle, durumla ya da bir duyguyla hatırlayarak yazıyorum. Sanıyorum ki iyi müziğin tanımı tam da bu kadar herkes için. Morphine de böyle bir yerde duruyor. Telaşlı yolculuklarımın sakinleştiricisi. Metrobüs - metro arası dakika hesabıyla koşarken tüm albümü dinleyebilmek için yaptığım küçük hesaplar. Tüm bu incelikleri gösterdiğim gruplardan biri Morphine

Yaptıkları müziği grubun kurucusu, solisti Mark Sandman "low rock" olarak tanımlamış. O ne derse odur kurcalamamak lazım çünkü çıkan sonuca ve dinlenildiğinde verdiği zamansızlık hissine bakacak olursak bir bildiği varmış. Diğer grup üyeleri de saksafonuyla grubun olmazsa olmazı Dana Colley, davulda Jerome Deupree ve onun olmadığı kısa bir aralıkta da Billy Conway.




Bir grubun bir hikayesi olacaksa illa ki ön plana çıkması gereken bir isim oluyor. Önce bir ismi konuşuyor hatta tüm grubu onun üzerinden değerlendiriyoruz. Bu ne noktada doğru ne noktada haksızlık oluyor ayırt etmek her zaman kolay değil ancak Morphine için durum farklı. Morphine'den bahsederken Mark Sandman demeden olmuyor çünkü hikâye onunla başlıyor, onunla devam ediyor ve onunla bitiyor. 

Sona gelmeden önce grup isminin nerden çıktığının da notunu düşeyim hemen. Rüya tanrısı Morpheus. Bu bilgiyle şarkıları düşününce yarattığı his daha da yerine oturuyor sanki. 

Morphine ismi tanıdık geliyorsa beş albümden en öne çıkan Cure For Pain'i duymuş olma ihtimaliniz yüksek. Şarkıları geçmeden dinlediğimiz albümler listesi yaparsak bir gün cure for pain mutlaka orada olacaktır. Çünkü yarattıkları bu rock, blues, caz dünyasında asla eskimeyecek bir müzik dinledikçe asla yok olmayacak bir ruh var. Cure for pain albümü bunu en rahatlıkla hissedebileceğiniz albüm. Yine de illa ki şarkı ismi de yaz diyorsanız (çok ısrar ediliyor kesin yani hissediyorum) albümdeki bazı güzelliklerin ismi; BuenaI'm free now, All Wrong , Candy, Cure For Pain ve bir Miles Davis ağıtı olarak Miles Daves Funeral (-tüm albümü yazsaydın -ama hepsi benim bebeklerim)



Bütün bu duyguların ortasında hayat devreye gidiyor ve Morphine'in başlamasına, bu her zaman yepyeni kalmış asla tam tarif edilemeyen müziğin -en büyük pay sahibi demek yanlış olmaz- en büyük pay sahibi olan Mark Sandman 3 temmuz 1999'da bir konser sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitiriyor. 

Hayat biraz daha fırsat verse tüm ölümlüler neler yapardık kim bilir. Herkesin ertelenmeyecekler listesinde en azından bir madde olurdu. Mark Sandman özel olarak ne isterdi bilemiyorum ama kafasında her zaman bir müziğin olduğunu ve üretmeye hevesle devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.



(Morphine  - You Look Like Rain,live at Pinkpop Festival-1994)


Mark Sandman'ın ölümünden sonra diğer grup üyeleri Vapors of Morphine adıyla yollarına devam edip çeşitli konserler verdiler. Mark Sandman adına müzik eğitimi fonu kurdular. Yani müzik yoluna devam etti. Bu yolculuğu merak edip daha fazla hissedebilmek isterseniz de 2011 yılında Cure for Pain: The Mark Sandman Story adlı belgeseli izleyebilirsiniz.



Artık ben susayım, Morphine rüyalarımıza fon müziği olmaya, evin sakin bir köşesinde ya da kalabalık bir toplu taşımanın en münasebetsiz yerinde fısıldamaya devam etsin.



(Morphine - All Wrong,live at Pinkpop Festival - 1994)


Selin

Yorumlar