KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

SPIRITUALIZED: Uzayda Süzülenlerin İlacı "1 Tablet 70 Minutes"

 




Hepimiz uzayda süzülen boşluklardan boşluk beğendiysek eğer 1997 yılına gidiyoruz. Konumuz tarzlarını tek bir tanımla sınırlandıramayacağımız gruplardan biri olan Spiritualized.


Bazı grupların öne çıkan isimleri olur ve grup hakkında konuşmaya başladığınızda istemsizce o isimden bahsedersiniz. Bu tip durumlarda bazı müzisyenlere haksızlık edildiğini hisseder ve hayıflanırız.Kendi içimizde onların haklarını teslim etmeye çalışabiliriz. Ancak Spiritualized bu gruplardan biri değil. Çünkü bu gruptan bahsedeceksek, hem tüm söz ve müzikleri yapmasıyla hem de yeri geldiğinde tüm grup arkadaşlarını kovup grubun kaderini şekillendiren hamleleriyle grubun vokali Jason Pierce Spiritualized'ın ta kendisi oluyor.

(Spiritualized Sweet Heart Sweet Light albüm kapağı)


Benim Spiritualized ile tanışmam 2012 yılında yine blog'da başka bir yazıda da bahsettiğim arkadaşım serdarcharliebrown'ın Facebook hesabında grubun o yıl çıkardıkları "Sweet Heart Sweet Light" albüm kapağının paylaşmasıyla oldu. Hem blogundaki (bknz: canınızısıkmakistemem) yazılarından hem de şahsen tanıyıp müzik zevkini bildiğimden hemen albümü dinlemeye başlamıştım.Sonrasında da grubun öncesinin ve sonrasının yakasını bırakmadım adeta diyebiliriz.



(Spiritualized - Life is a Problem,live in Sydney,2013)


Spiritualized'ın hikayesine gelecek olursak, aslında bu dağılma hali grubun kaderi gibi desek doğrudur zira Spiritualized bir başka Jason Pierce grubu olan Spaceman 3 grubunun dağılmasıyla kuruluyor. (Dağılan bir grubun üzerine grup kurarken iyi düşünün!) 1990 yılında kurulan gruba Jason Pierce o dönem beraber olduğu sevgilisi Kate Radley'i dahil ediyor ve 1992 yılında ilk albümleri "Lazer Guided Melodies"i çıkartıyorlar. Bu albümden en öne çıkan parçalar Shine a Light, You Know It's True, If I Were With Her Now




(Spiritualized - Shine a Light,live at Galastonbury)


Bugün Spiritualized denildiğinde akla ilk gelen albüm ve aynı adlı şarkıları Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space elbette. Bu albümle beraber işler değişiyor ve grup adını çok daha geniş kitlelere duyurmayı başarıyor. 

Tabii bu noktada Jason Pierce o kadar da mutlu değil. Çünkü bu albümün böylesine güzel, hüzünlü ve dediği gibi uzayda süzülüyoruz hissi vermesinin nedeni o dönem grubu ve Jason Pierce'ı terk edip The Verve solisti Richard Ashcroft'la evlenen Kate Radley. (Hikayenin Richard Ashcroft tarafı için blogumuzdaki Richard Ashcroft yazımıza bakabilirsiniz) Yalnız daha sonra 1997 yılında bu albüm için yapılan turneye Kate Radley'in de dahil olduğunu ekleyelim.(neler olmuyor ki hayatta) 

Albüm kapağının güzelliğini de belirtmeden geçmeyeyim zira yağmurlu bir kış günü koşa koşa tişörte bastırtmaya gitmeme değer güzelliktedir. (böyle de gereksiz bilgileri araya katıyorum müsaadenizle) Çünkü "1 tablet 70 Minutes"




Bu olaylardan bir yıl sonra 1998 yılında Glastonbury'deki konserleri sonrası Jason Pierce tüm grup üyelerini kovuyor. Gerekçe olarak da işleri aksattıklarını söylüyor. Diğer grup üyeleri de buna karşılık elbette Jason Pierce'e olan nefretlerini her yerde söylemeye başlıyorlar. Konser demişken ülkemize de birkaç kez uğradıklarını belirtmeden geçmeyelim.Bunlardan ilki -bildiğim kadarıyla- 2004 Rock'n Coke.

Tüm bu inişli çıkışlı müzik yaşantısında ne olursa olsun Spiritualized pek çok dinleyeni için yerini doldurması zor bir noktada. Şurası kesindir ki, kendimizi uzay boşluklarında ya da tozlu gökyüzünde süzülür gibi hissettiğimiz yollarda/anlarda her zaman yanımızda olmaya devam edecek şarkıları var, hatta iyi ki var.



(Spiritualized - Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space,live at NPR Music)



Selin


Yorumlar