KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB: "Aint No Easy Way"




Grup isimleri ilk intiba için önemli midir yoksa acaba nasıl bir şey gelecek şimdi diye düşünürken ya da kafamızda bir fikir oluşmuşken onun ters köşe olması mı daha eğlencelidir? Sanırım doğru cevap hepsi. Bu yazının konusu Black Rebel Motorcycle Club'ı hiç duymadıysanız isminden beklenen sert seslerin yanında ufak tefek sürprizler de sizi bekliyor.



Öncelikle bu sefer Amerika çıkışlı bir gruptan bahsettiğimi belirteyim.Blogumuzun kısa tarihi boyunca İngiltere kasabalarından pek uzaklaşmadığımız düşünülürse yüzümüzü Amerika'ya dönmenin geçerli sebepleri olmalı.Black Rebel Motorcycle Club buna değer isimlerden.Grup adını 1953 yapımı başrolünde Marlon Brando'nun oynadığı The Wild One filmindeki motosiklet çetesinden alıyor. Daha sonra filmlerle ilintisi devam ediyor.Pek çok kişinin müziklerini duymasının vesilesi yine bir filmle oluyor, Only Lovers Left Alive'da geçen 2001 yılında çıkan B.R.M.C adlı ilk albümlerinden Red Eyes And Tears şarkısı. Aynı albümden bazı dinlenesi şarkılar şöyle; Love Burns, Awake, White Palms, As Sure As The Sun


(Black Rebel Motorcycle Club - Love Burns, live on Open Air St. Gallen,2004)


Grubun yükselişi devam ederken 2005 yılında baterist Nick Jago ile gitarist Peter Hayes'in kavgasıyla Jago gruptan ayrılıyor. Bu zor dönemden Nick Jago'nun dönmesiyle birlikte çıkıp "Howl" isimli üçüncü stüdyo albümlerini çıkarıyorlar. Bu albüm için ilk albümlerine göre blues esintilerinin daha fazla hissedildiği söylenebilir. (Albümde bir de Johnny Cash cover'ı bulunuyor.)



(Black Rebel Motorcycle Club - Aint No Easy Way,live)


2007 yılında "Baby 81" adlı albümlerini çıkardıkları sırada Jago gruptan tekrar ayrılıyor. Diğer grup üyeleri solo projeleri ve ne yapmak istediği konusunda Jago'nun düşünmesi gerektiğini ancak kovulmadığını söylerken Jago -bir eski bir yeni- grup arkadaşlarıyla pek de aynı fikirde değil. Tüm bu karışıklık ve anlaşmazlıkların arasında çıkan albümde Berlin şarkısı ise albümün parlayanı, ilk albümlerindeki alternatif rock havalarına dönüşün en belirgin örneklerinden. Albümün diğer güzelliklerinden bazıları şöyle; Windows, Weapon of Choice, Need Some Air.


(Black Rebel Motorcycle Club - Berlin, live at Area 4 Festival,2010)

Kendi içlerinde bir eksik bir fazla devam eden bu durumlar sürerken albümler gelmeye devam etti ve hatta grubun en popüler şarkılarından biri olan aynı zamanda 6. stüdyo albümleri "Beat the Devil's Tattoo" 2010 yılında piyasaya çıktı. Grubun müzik türleriyle ve çeşitli sürprizli halleriyle çok örtüşen bu şarkıyla da yazımı sonlandırıyorum. Belki bir canlı dinleriz de, canlı performansta daha iyi olan şarkıları pek de öyle etki etmeyenleri, umduğumuz gibi çıkmayanları filan tartışırız.(belli ki burada bir 'hasret dipnotu' devreye giriyor, malum 2020 gündemleri arasında, özlenilen tartışmalar..)



(Black Rebel Motorcycle Club - Beat the Devil's Tattoo,live at Roskilde Festival,2013)


Selin




Yorumlar