KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

JAKE BUGG: ''This Place Is Just Not For Me''

Müziğin yaşı yok. Bu yüzden henüz 26 yaşında olan Jake Bugg'a şarkıları ile hayatımda bıraktığı anıları için teşekkür etmekte bir sakınca görmüyorum.




Ada ülkesi ve dinlediğim çoğu müziğin tapınağı olarak nitelendireceğim İngiltere - Nottingham'ın çıkardığı isimlerden biri Jake Bugg. 12 yaşında Mark amcasının hediye ettiği gitar ile müziğe başlıyor. Hatta verdiği bir röportajda The Simpsons'ı izlerken dizide çalan Don MacLean'ın Vincent şarkısını duyduğunda tam olarak müzik yapmak konusundaki kararının netleştiğini ve bu tarz şarkılar yapmak istediğini söylüyor.

12 yaşına kadar ne yapmış derseniz (demezsiniz ancak gereksiz bilgiler için yazılarıma beklerim) tabii ki futbolla haşır neşirmiş. Bu arada iyi müzik yaptığını düşündüğüm birçok İngiliz müzisyenin futbolla içli dışlı oluşu da öne çıkan enteresan detaylardan biri.

Hediye gitar ile birlikte içindeki söz yazarını da ortaya çıkaran Bugg kendi şarkılarını yazıyor, besteliyor. Dikkatleri çekmesi çok da vakit almıyor ve ilk kez 16 yaşında Glastonbury festivalinde sahne alıyor! (Bir gün ben de izleyici olacağım, festival çamuruna bulaşacağım. ''I hope so!'' dediğinizi duyar gibiyim..)



Yaşının ötesinde müzikleri, şarkı sözleri ile kendi adını taşıyan ilk albümü ile Birleşik Krallık'ta son 10 yılın en çok satan albümleri içinde 57. oluyor. İlk albüm sonrası Ağustos 2012'de çeşitli festivallerde Noel Gallagher's High Flying Birds'ün ön grubu olarak sahne de alıyor. Yeteneği tabiri caizse gözünden tanıyan Gallagher'ların Noel Bey, Jake Bugg'ı desteklemeye devam ediyor.

İlk albümle yaptığı sağlam çıkışın ardından Def Jam Recordings'in kurucu ortağı ve Columbia Records'un başkanlarından biri olan ve sayısız ünlü ismin de albüm prodüktörlüğünü yapmış Rick Rubin, Jake Bugg'ın Shangri La isimli 2. albümünün prodüktörlüğünü üstleniyor. Albümde Red Hot Chili Peppers'ın bateristi Chad Smith'ten Elvis Costello'nun bateristi Pete Thomas'a kadar yine alanının en iyileriyle çalışıyor.



Jake Bugg - Slumville Sunrise (Later... with Jools Holland / *Bateride Pete Thomas eşlik ediyor.)


Ve doğal olarak albümlerin devamı da geliyor. 2016'da On My One ve 2017'de Hearts That Strain adında iki albüm daha yayınlıyor.




Ben ise kendisini Facebook henüz uncool değilken, Mehmet Tez'in yazdığı ve yanılmıyorsam haftalık albüm/sanatçı önerilerinin olduğu yazılar sayesinde dinledim. hafifmuzik.org'u bir dönem düzenli olarak takip ediyordum. 

Two Fingers, Slumville Sunrise, Lightning Bolt, Note to Self, A Song About Love, Me and You, Gimme The Love ilk etapta dinlemenizi önereceğim şarkılardan.

Enteresan bilgiler köşemizde ise tuttuğu yerel futbol takımı Notts County'nin üniforma sponsorluğunu da Haziran 2017'de üstlendiğini öğreniyoruz. Futboldan tam da kopmamış genç yetenek.




İngiliz futbolcu Wayne Rooney ise 2014 dünya kupası sırasında hazırladığı Spotify playlistini Twitter'dan paylaşarak Jake Bugg şarkıları ile maçlara hazırlandığını söylemişti.

Ülkemizde, Garanti Caz Yeşili kapsamında 11-12 Mayıs 2018 tarihinde Babylon'da iki gece üst üste solo ve akustik olarak sahne almıştı.

Belki şaşırtıcı ancak kendisi hakkında yazılan bir biyografi kitabı da mevcut.




26 Ekim'de All I Need isimli yeni şarkısını yayınlayan Bugg, müzik tarzında belirgin olarak görülen değişim ile hayranlarını ikiye bölmüş durumda. Kimi dinleyiciler şarkıyı severken, bir kısım ise müzikal bu değişimi şimdilik kabul etmemiş gibi görünüyor.

2013 yılında aday olduğu Brit ödülleri ile ilgili de özetle ödüller sizin olsun, müzik yaparken ilhamım kazandığım ödüller değil diyen yürekli genç yeteneğimize bu üretkenlik ile devam etmesini temenni ediyorum.


F. Zeynep


Yorumlar