KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

GENE: Londra'nın Dinmeyen Yağmurları



Yine İngiliz dünyalarındayız,sene 1993. Hem seneye hem ülkeye bakınca o yıllardan bugünlere etkisini kaybetmemiş bir ses var ki o da Morrissey. Kendisinden ve The Smiths'den etkilenip müzik üretmiş pek çok isim vardır elbette.Bu yazıda bu isimlerden dinlediğimiz anda Morrissey etkisinin en göze çarptığı grubu hatırlayacağız,Gene.

Söze Morrissey ile başlamak biraz haksızlık gibi dursa da bu etki pek çok şarkılarında gerek söz,müzik gerek Martin Rossiter vokallerinde açıkça görülüyor. Bu etkiye rağmen kendilerini her zaman hatırlamamızı sağlayacak pek çok iyi şarkı ve albüm bırakmışlar neyse ki.Bırakmışlar diyorum çünkü grubumuz devamlılığını bugüne kadar sürdürememiş.1993 - 2004 yılları arasına bazı hisler sığdırıp dağılmışlar.

1995'de çıkardıkları ilk albümleri Olympian hatırlanası şarkıların güzel örneklerini sunuyor. Sözlerinde yağmurlu şehir, kalbinde serin bir rüzgârla gelip geçen albüm London,Can You Wait diyor mesela, hepimizin zaman zaman kendi şehrine sorduğu soruları yineliyor.Ya da Hounted By You ile karşısına çıkanlara,kendi önüne çıkardıklarına sesleniyor. Veya tüm bunları daha önceden görmüştüm de diyor To The City ile.


(Gene - London,Can You Wait - Live on The Late Show,1995)

1997 yılında ikinci albümleri Drawn To The Deep End çıkıyor. İlk albümdeki ruh hali burada kaldığı yerden devam ediyor. Speak To Me Someone ile evimizde gibi hissettirenlere sesleniyor,We Could Be Kings diye de açıklıyor yanında olmasını istediğine ihtiyacını.Hemen sonra Fighting Fit ile birbirimizi sıkıca tutup bırakmıyoruz, inanıyoruz gelecek olana. Bu herşeye karşı durmalar kalıcı hisler değildir çabuk dağılırız kimi zaman öyle anlarda Save Me, I'm Yours diyor Gene.


"Can you tell me,

Will i ever dream again?

In your arms"

 


(Gene - Fighting Fit,live at Reading Festival,1999)


1999 yılına geldiğimizde üçüncü stüdyo albümleri Revelations çıkıyor. İlk iki albümden çok farklı olmasa da benzer hislerde yeni şarkılar dinlemek için sağlam bir güvence sunuyor.En iyi göstergelerinden biri albümdeki Something In The Water. Grubun dağılmadan önceki son albümleri de 2001 yılında yayınlanıyor,Libertine. Bu albümle beraber herkes kendi dünyasında müziğine devam ediyor. Bu kısa gibi gelen, aynı türün belki de daha iyi örneklerinin de olduğu bir grup Gene. Tüm bu handikaplarına rağmen hatırlandığında bir iki şarkıyla geçmeye gönlümüzün razı olmadığı albümler sığdırmayı başarmışlar.

"Tell me when will life start happening for me"


(Gene - Speak To Me Someone,live)


Selin


Yorumlar