KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

ELVIS PERKINS: Doğuştan Sanatçı

Normalde yazıları yazarken aile bireylerinin neler yaptığından bahsetmeyiz ancak bu kez durum farklı. Mecburen (?) ve doğuştan üne sahip Elvis Perkins bu yazımın konusu.

 


Oyuncu-yönetmen-şarkıcı Anthony Perkins ve aktris-model Berry Berenson'ın iki oğlundan biri Elvis Perkins. Diğer kardeş ise yine oyuncu ve yönetmen olarak tanıdığımız Oz Perkins. Elvis'in ismi ise çok tahmin edilebilir bir şekilde babasının Elvis Presley'e olan hayranlığından gelmekte.

Kariyerine oyuncu olarak başlayan Anthony Perkins çeşitli filmlerde yer aldıktan sonra ünlü yönetmen Alfred Hitchcock'un Psycho filminde oynayarak Hollywood'da adını daha geniş kitlelere duyuruyor. AIDS sebebiyle hayatını kaybeden baba Perkins'in yanı sıra Elvis'in annesi Berry Berenson'ın ölüm sebebi oldukça enteresan çünkü 11 Eylül'de ikiz kulelere yapılan terör saldırısında o da Amerikan Havayolları'nın yolcularından biri.

 


 

Çekirdek ailesinde trajik ölümlere şahit olan Elvis'in müziğini bu bilgilerden sonra kafamızda bir yere konumlandırmak ve dinlemek daha doğru olur gibi geliyor. Çünkü 2007'de yayınladığı ilk albüm Ash Wednesday içe kapanık, çoğunlukla gitarın eşlik ettiği 11 şarkıdan oluşmakta. Albüme de adını veren Ash Wednesday'a ek olarak Emile's Vietnam in the Sky, It's a Sad World After All, Sleep Sandwich ilk önerebileceğim şarkılar. Mükemmel bir albüm diyemeyeceğim ancak hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu şu günlerde pek de bir şey düşünmeden, uzaklara bakarak ve karın yağmasını umut ederek dinleyebilirsiniz. :) (Edit: Yazıyı yazdıktan kısa bir süre sonra kar yüzünü gösterdi!)

İkinci albüm 2009'da Elvis Perkins in Dearland ismiyle çıkıyor. Niyeyse diskografisinde ayrıca yer alan albümü Spotify'da belirttiğim isim ile aratmanızı önererek pek neşeli melodisi olan Doomsday ve Chains,Chains,Chains'i dinleyebilirsiniz.

 


 

Üçüncü albüm I Aubade ise 2015'te yayınlanıyor ve yine dinlerken bilinçli veya bilinçsiz olarak yaptığı sakinleştirici hissiyatını kaldığı yerden devam ettiriyor. Hatta albümün adıyla ilgili olarak verdiği bir röportajda önce 'Waves' ismini düşündüğünü ancak daha sonra yazığı şarkılara daha uygun olduğuna kanaat getirdiği 'Aubade' kelimesini seçtiğini ifade ediyor ve ekliyor: 'Kelimenin bende yarattığı çağrışım antika değil aksine şimdiki zamanı anlatıyor, umduğum ve amaçladığım tek şey yeniden ikiye katlanan geceye bir gün doğumu önerisi sunmak.' Bence albümün öne çıkan şarkıları ise & Eveline, It's Now or Never Loves, All Today.

Üçüncü albümden sonra ise abisi Oz Perkins'in filmi 'The Blackcoat's Daughter' için de müzikler yapıyor ve son albümü olan Creation Myths'i geçtiğimiz sene yayınlıyor. Benim de aslında kendisiyle tanışmam 'See Monkey' isimli şarkısıyla birlikte oluyor. Evet, 2020 yılı teşekkür etmek için pek de uzak bir zaman dilimi değil ancak bu kadar kötü haberin arasında iyi müziklere rastlamak 'hayat kurtarıcı' bir etki bırakıyor. See Monkey dışında Sing Sing ve Iris bu albümden önereceğim şarkılar.

 


                                                           Elvis Perkins - See Monkey



Son söz: Perkins'in de şarkısında dediği 'I don't let doomsday bother me, do you let it bother you?'

Seçim sizin.


F. Zeynep

 

Yorumlar