KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

THE PASSIONS: Tek Şarkılık Aşkların Hikâyesi


Orijinalinden daha fazla bilinen veya sevilen cover şarkılar vardır.Bu yazıda bahsedeceğim grup The Passions,belki de ismiyle size pek bir şey çağrıştırmayacak ama şarkılarının adını duyunca 'ben bunu nerden biliyorum' etkisi yaratması muhtemel.

Meşhur şarkıya geçmeden önce The Passions'dan bahsedeyim. Mesela hangi yıldayız.Şu günlerde malum kimse 2021'de olmak istemiyor. Maskeli, konsersiz, mesafeli ve daha bir sürü yeni şey. O yüzden sizi de kendimi de buralardan alıp 1978 yılı İngiltere'sine götürüyorum. 

The Passions post - punk türünün iyi örneklerinden biri olsa da pek uzun ömürlü olamadıklarını baştan söyleyeyim.1978'de başlayan yolculukları 1983'de bitiyor. Grup bu kısa denebilecek müzikal yolculuklarına üç albüm sığdırıyor. İlk albüm 1980 yılında çıkan Michael & Miranda.Barbara Gogan vokaliyle rahatsız edici, zaman zaman tempolu ama huzursuz hava güzel örtüşüyor.İlk albümden bazı dinlenesi şarkılar; Pedal Fury, Oh No It's You, Obsession, Why Me, Hunted.



(The Passions - Hunted,live 1982)

Asıl büyük çıkış yakalamalarını sağlayan şarkının olduğu ikinci albüm 1981'de yayınlanıyor, Thirty Thousand Feet Over China. Gruba deyim yerindeyse şöhreti getiren şarkı I'm In Love With A German Film Star'ın da içinde bulunduğu albüm hemen dinleyicilerin beğenisini kazanıyor.Şarkıyı grubun vokali Barbara Gogan birkaç Alman filminde ufak rollerde oynamış olan biri için yazmış.Hatta bir noktada neredeyse şarkı kendi kendini yazdı diyorlar.Böyle bir etkiyle çıkan şarkı ilk başta bahsettiğim gibi sonraki yıllarda birkaç kez covarlanıyor da.Bunlardan en bilineni Foo Fighters'ın yorumu olsa gerek.İkinci albümden başka bazı iyi örnekler de şöyle; The Swimmer, Someone Special, Runaway.



(The Passions - I'm In Love With A German Film Star,live at Oxford Road Show,1981)

Şarkının etkisi sürerken grup içindeki değişimler de sürekli devam ediyor. Dağılma aşamasına gelene kadar pek çok isim değişikliği olmaya devam ediyor. Hatta bir ara Morrissey, David Bowie, Iggy Pop gibi isimlerle de çalışmış olan gitarist, yapımcı Kevin Armstrong'da gruba dahil oluyor.Tüm bu değişimler maalesef ki sonu değiştirmiyor ve grup 1982'de Sanctuary adlı üçüncü albümlerini yayınladıktan bir yıl sonra dağılıyor. Son albümden birkaç örnek için;Africa Mine, Sanctuary, Whatever You Want

Ve böylece başından sonu belli olan bu hikâyede tek şarkılık aşkla başlayan yüksek heyecanlar gibi benzer bir hızla gözden kayboluyorlar.



(The Passions - Africa Mine/Sanctuary/Whatever You Want,live 1982)


Selin



Yorumlar