KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

THURSTON MOORE İle Bildiğimiz Konserlerin Sonu



Tam olarak böyle oldu. Biz hiç farkında değildik ama geçen sene dün gerçekleşen Thurston Moore konseri İstanbul'daki pek çok kişi için bildiğimiz dünyanın alıştığımız konserlerinin sonuymuş meğer.

Sadece Thurston Moore konserinin güzelliği hakkında yazmak isterdim ancak bu konseri hatırlanmaya değer kılacak en önemli özelliği eski alışkanlıklarla gittiğimiz son konserimiz olması. En azından şimdilik öyle duruyor diyelim de umutsuzluğa alışmayalım.



(21 Şubat 2020,Thurston Moore,Salon)


Sonic Youth adını duyanların ve bilenlerin gözünde hem bazı isimler hem bazı görseller hemen canlanır. Bunlardan biri 1990 çıkışlı Goo albümünün o meşhur kapağı. Tişörtlerden tutun da dükkan isimlerinde ve logolarında kullanılacak kadar klasikleşmiş bir şaheserdir kendisi. (Dirty ve Washing Machine albümlerinin kapaklarının da hakkını es geçmeden)



(Berlin'de bir vintage dükkanı, görünce çok mantıklı bulmuştum)


İşte böyle bir grubun da üyelerinin arka planda kalması pek mümkün değil gibi. Bir de bu üyelerden birinin elinde akıp giden bir gitar varsa. 

21 Şubat 2020 İksv Salon konseri de işte tam olarak bu hisleri onaylar nitelikte geçti. Yaklaşık iki saat süren konserin ilk bir saatine yakın bir süre Thurston Moore sahnede tek başına gitarıyla bizleri büyüledi. Seyircinin konuşması/konuşmaması durumu canlı performanslar için hep tartışılan bir konudur. Bu konserde bu tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde herkes pür dikkat gözlerini bir gitarla neler yapılır şovuna bırakmıştı. Kendisi solo performansının sonuna doğru da adeta izleyicilerini ödüllendirmek ister gibi gitarını seyircilere uzattı ve bir kutsama gibi eller üstünde konser salonunu dolaşıp yine eller üstünde Thurston Moore'a döndü.


(21 Şubat 2020,Thurston Moore,Salon)

Bu büyülü ilk yarının ardından Korhan Futacı'nın da dahil olmasıyla konserin ikinci yarısına geçtik. Bir tarafta saksafon bir tarafta alıp başını gidebilme özelliğine az önce şahit olduğumuz gitarla konser iyice alevleniyor, izleyenleri mest ediyordu. 

Tüm bu şölen başlı başına hatırlamaya yetebilecekken onu buruklaştıran anlamına anlam katan hadise konserden günler sonra vuku buldu. Normalimizin değişmesi, covid-19 virüsü, yeni normal adlı ifadeler derken bir gün bir baktık ki  alışkanlıklarımızın başına 'yeni' sıfatını ekliyoruz. Yeni normallerimiz,yeni düzen... E tabii ki buna konser izleme alışkanlığımız da dahil oldu. Öyle olunca da Thurston Moore konseri benim ve konserdeki benim gibi pek çok kişinin son eski normal konseri olarak anılarımızdaki yerini aldı.



(21 Şubat 2020,Thurston Moore,Salon)

Tüm bu günler nereye varacak hangi olaylı başka günlere gözlerimizi açacağız henüz kestiremezken, sabırla özlediğimiz bazı eski alışkanlıklarımıza dönmeyi bekliyorum. Güzel bir müziğin içimizde hastalık tedirginliğini değil yaşama coşkusunu hissettirdiği eski normallerimize sevgilerle...



(Thurston Moore - Korhan Futacı, 21 Şubat 2020, Salon)




Selin


Yorumlar