KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

BEANGROWERS: Filizlenemeyen Şarkılar


Zamanında myspace araçlığıyla keşfedilen ve mp3 dosyalarımızın dehlizlerine gönderilip orada unutulmuş şarkılar da yok değil. Bu yazının konusu olan Beangrowers da bu isimlerden biri.

Türkiye'den bakılınca İngilizce öğrenmek için gidilen ülkeler sıralamasında bir numarada olan ve bunun dışında da fazla bilgiye sahip olmadığımız Malta'dan 1999 yılında çıkan bir grup Beangrowers. Grubun üç üyesi de hem söz yazarı hem bestecisi. 

Çocukluktan gelen arkadaşlıkları içinde müzik üretmek de doğal bir süreç olarak gelişmiş konserlere çıkmaya başladıkları sıralarda posterlere ne yazılacak diye anca o an düşünmüşler ve sanırım bulamamışlar ki grubun ismini bir hayranları koymuş. 



hayranlarının çizimiyle Beangrowers

Böylesine doğal bir süreç içinde ürettikleri müzikler de biraz indie rock biraz gotik hatta yer yer punk bile denebilecek tonlara sahip. Grubun vokali Alison Galea'nın hem sıcak hem karanlık ses tonu da bu tarzlarını destekler nitelikte. Hatta ilk kayıtlarında bazı şarkıları için bilimkurgu filmlerindeki sesleri de kullandıkları olmuş. Ki bu atmosferik ruh daha sonrasında pek çok şarkılarında da hissedilebiliyor.

İlk albümleri 48K benim de kendilerini keşfetme vesilem olan Atari vs. Spectrum isimli şarkılarını ve daha pek çok güzel şarkıyı içinde barındırıyor. Bazıları şöyle; Milky Moo Moo,Genzora, Advantage Mcenroe, Cabbage Head

Kendileri müzikal olarak Violent Femmes, Joy Division gibi isimlerden etkilendiklerini de belirtiyorlar. Ama ben Atari vs Spectrum özelinde yer yer The Cranberries ruhu aldığımı da eklemeliyim. Özlüyoruz Dolores.



Beangrowers - Atari vs. Spectrum


2001 yılında kendi adlarını taşıyan ikinci albümleri ardından arayı çok açmadan 2004 yılında Dance Dance Baby adlı üçüncü albümleri çıkıyor. Bu albümde yer alan The Priest şarkısı da grubun bilinirliğini arttırıyor diyebiliriz çünkü şarkıyı Wim Wenders aynı yıl çektiği Land of Plenty filminin soundtrack'inde yer vermiş.

Tüm bu güzel gelişmelerden sonra 2008 yılında Not in a Million Lovers adlı albümleri de piyasaya çıkıyor. Albüme adını veren şarkıları başta olmak üzere Quaint Affair, The Interlude gibi şarkılar albümün öne çıkanları arasında.

Son olarak 2019 yılında çıkardıkları -bugünlerde de sıkça ele aldığımız bir kavram olan- Dystopia şarkıları da grubun geçmişten bugüne gelen tüm havasını koruyor. Daha fazla bilinirliği hak ettiklerine inandığım Beangrowers, baş vermiş ama büyüyememiş filizler gibi bir yerlerde var olmaya devam ediyor.


" Give Me Somewhere To Stand"


Selin 

Yorumlar