KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

BEULAH: Nefes Almayı Unutma

Beulah, zoru mümkün kılan üzerine bir de başarıyı yakalamış bir grup olarak karşımıza çıkıyor. Değil iş yerinde, hayatta bile ortak zevklere sahip kişilere rastlamanın güç olduğu malum. Buradan da anlaşılacağı üzere grubun kuruluş hikayesi bu kez bir lisede geçmiyor!





Sene 1994, yer San Francisco. Okullar bitmiş, mezun olunmuş ve kahramanlarımız kendini iş dünyasının mecburi kollarına bırakmışlar. Bir güvenlik şirketinde, gelen giden postaların düzenlendiği departmanda çalışan Miles Kurosky ve Bill Swan ''kurumsal hayata'' aşina olanlarımızın tahmin edeceği üzere işyerinde geçen sıkıcı saatleri keyifli hale getirmeyi başararak ortak müzik zevklerine sahip olduklarını muhtemel işten kaçış molalarında yaptıkları sohbetler ile keşfediyorlar. Esasen birbirlerinden çok hoşnut olmasalar da müzik onları birleştirmiş diyebiliriz. :) Yine de tüm bu anlaşmazlığı bir kenara bırakan ikili takvimler 1996 yılını gösterdiğinde müzikle ilgili çalışmalara ağırlık vererek Beulah'ın temellerini atıyorlar.

İlk albüm Handsome Western States'i 97 yılında yayınlayan grup akabinde Neutral Milk Hotel ile çıktığı Amerika ve İngiltere turu ile tanınırlıklarını arttırıyorlar. Sonrasında yayınladıkları When Your Heartstrings Break isimli ikinci albümde ise grup üyeleri harici 18 müzisyenin daha katılımıyla oldukça çeşitli ve farklı enstrümanların kullanıldığı bir çalışma ortaya çıkıyor.




Ben ise o esnada dinlediğim tarz ve türlerdeki müziklerde, farklı enstrüman kullanımlarının çeşitlilik anlamında daha geniş yelpazede müzisyenleri tanımama vesile olduğunu düşünüyordum. Aslında şimdi bakınca bu analizi daha net yapabildiğimi fark ediyorum. Bahsi geçen ikinci albümün son şarkısı olarak yer alan If We Can Land a Man on the Moon Surely I Can Win Your Heart hem şarkıya verilen isim hem müzikal olarak değerlendirirsek ilk dinlediğimde oldukça etkilendiğim ve yukarıda bahsettiğim tanıma uygun olduğunu düşündüğüm bir şarkı. Belki de Beulah ile yollarımız, öğle arasında tüm çalışanların gittiği o ortak cafede kesişmiştir. :)

Hikayeye dönecek olursak; 2000 yılında küçük bir ara veren grupta çeşitli değişiklikler oluyor, vokal Kurosky bir süreliğine arkadaşının yanında kalmak için Japonya'ya gidiyor ve üçüncü albümün şarkılarını orada yazıyor. Hatta şarkıların demolarını maille diğer grup üyelerine gönderiyor ve onlardan gelen cevaplar doğrultusunda eklemeler/düzeltmeler yaparak bir şekilde aslında albüm hazırlıkları başlamış oluyor. Miles Kurosky bu durumun, grubun şarkı yazımı sürecine olumlu katkıları olduğunu düşünmüş olacak ki durumu şöyle tarif etmiş: ''Bill gönderdiğim şarkı demosunu soul gibi duyabilir, Pat ise country olarak duyduğunu söyleyebilir ve ben her iki şekilde de kullanabilirim.'' Karşınızda üçüncü albüm; The Coast Is Never Clear.

Üçüncü albüm kayıtları yapılırken bipolar bozukluk tanısı alan Miles Kurosky terapilere başlıyor, malum durum şarkılara da yansıyor elbette. Bir diğer grup üyesi Bill Swan kayıtlar sırasında çeşitli zorluklar da yaşadıklarını dile getiriyor. Yanı sıra plak şirketi ile yaşanan sorunlar süreci iyice zorlaştırıyor. Bağımsız plak şirketi Velocetto Records'dan çıkan albüm 2001 yılında çetrefilli süreçlere rağmen yayınlanıyor.




2003 yılında yayınlanacak olan Yoko isimli son albüm hazırlıkları sırasında talihsizliklerin arka arkaya yaşandığı grupta, vokal Kurosky uzun süredir beraber olduğu kız arkadaşından ayrılıyor, grubun 6 üyesinden diğer üçü ise eşlerinden boşanıyorlar. Kasvetli havanın hakim olduğu bu dönemde grubun dağılma ihtimallerine ilişkin haberler de ayyuka çıkıyor elbette. Son olarak Ağustos 2005'de verdikleri bir konserden sonra grubun yaşantısı nihayete ermiş oluyor. Albüme adını veren Yoko ise hepimizin tahmin edeceği gibi Yoko Ono'dan gelmekte.

Grup dağıldıktan 5 sene sonra, 2010 yılında ise Miles Kurosky, Desert of Shallow Effects adını verdiği solo çalışmasını yayınlıyor. Yine kayıtlar sırasında bolca müzisyenle çalışmayı tercih ediyor ve aslında bunların bir kısmını yine Beulah'daki arkadaşları oluşturuyor notunu da eklemekte fayda var.




Tüm bu hikayenin sonunda Beulah'ın aşağıda yer alan şarkısına kulak vermenin bir zararı olmayacağını düşünmekle birlikte Hakan Bıçakcı'nın da bir kitabını adını vermiş şu cümleyi kendimize hatırlatmayı görev ediniyorum: Kötü bir yıl olabilir, yine de ''normal nefes almaya devam edin''.



                                    Beulah - My Horoscope Said It Would Be a Bad Year


F. Zeynep

Yorumlar