KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

JANE'S ADDICTION: Sadece Bilmelisin



Bir şarkıyla tanıyıp sevdiğimiz ve o merakla öğrendiğimiz gruplar vardır. Bunlardan birini hatırlamak istiyorum bu yazıda o da Jane's Addiction

Grubun müzik yolculuğu biraz karışık aslında, şöyle ki 1985'de Amerika'da kuruluyorlar fakat 1991 yılına gelindiğinde dağılıyorlar. Tekrar kısa süreliğine ve tabii değişen ekiple devam etmek istediklerinde sene 1997. Bu girişim de sonuçsuz kalınca yine bir ara veriliyor bu sefer 2001-2004 arasında devam eden, üyelerinin değiştiği eskilerin yenilerin birbirine karıştığı başka bir aralık geliyor. Tüm bu çalkantılı bir var bir yok halin sonunda 2008 yılındaki toplanma en sağlan sonucunu veriyor ve günümüze kadar bu şekilde geliyorlar.

Tüm bu yıllarda neler oldu neler bitti pek detaylı bilemesem de çıkış yaptıkları festivallerle birlikte gelen şöhretin epey büyük olduğunu söyleyebilirim. 1988 yılında çıkan ilk albümleri Nothing's Shocking içerisinde Mountain Song, Jane Says gibi hitleri barındırıyor. 



(Jane's Addiction Jane Says)

Bu kimilerine göre beklenmedik denilebilecek etkiyle beraber arayı çok açmadan 1990 yılında ikinci stüdyo albümleri Ritual De Lo Habitual çıkıyor. Been Caught Stealing, Stop, Obvious gibi akıllara dolanan şarkıları mevcut. Hatta bu albüm kapağının zamanında ülkelerinde yasaklandığı onun yerine beyaz bir kapakla satıldığı bilgisini de verelim. 



Jane's Addiction, Ritual De Lo Habitual albüm kapağı

Tam olmasa da aklınızda canlandırmak için tarif etmeye kalkarsam biraz funk, biraz pop, alternatif rock ve hatta yer yer metal bile diyebilirim. (akılda canlandırmak değil de daha da kafa karıştırmayı hedeflemişim gibi bir tanım oldu.)

Benim kişisel tarihimde Jane's Addiction ile tanışmam ise Radyo Eksen partilerinin birinde duyduğum 2003 çıkışlı Strays albümündeki Just Because şarkısıyla oldu. İlk etki olarak "kim bu şarkıyı söyleyen, kim bu grup" gibi tekrar tekrar etrafıma sorarak kaçırmak istemediğim bir his ve coşku yaratmıştı diyebilirim.


(Jane's Addiction  Just Beacuse)

Kesinlikle sakin anlarınızın eşlikçisi olamayacak bir gruptan bahsettiğimizi/ hatırladığımızı not ederek Jane's Addiction'a veda ediyoruz.

" Hey,you 

You really should have  known

Just because

You've got to most

Ah, but nobody loves you

Nobody has to

Just because

You..." 


Selin 

Yorumlar