KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

QUICKSPACE: Evine Girmeme İzin Verir Misin?


Sözü ve sazı yine Londra'ya çeviriyoruz. 1994 yılında kurulan müzik tarihinde sessiz sedasız bir köşede yerini koruyan Quickspace'i hatırlayacağız ya da kiminiz için tanışacağız. İki seçenekte de beraberiz.

Quickspace adını bir şekilde hep duyup çok geç dinlemeye başladığım bir grup. Kişisel müzik tarihimde 'aklıma geldikçe dinlerim' dediklerimden ama hiç duymamış olanınız varsa da kesinlikle şanslıdır. Çünkü Londra istikametindeyiz ve oralardan buralara kendini duyurmuş o da yetmemiş yeni aşılanmış -pandemi gezegeni günlüğü- ve ağrılı kolumla bana yazı yazdırabilen bir grup Quickspace. (Önem derecelendirmelerimiz 2021 yılı ile güncellenmiştir.) 



(Quickspace - Walk Me Home)

1998 yılındaki ikinci albümleri Precious Falling ile şarkılarına hızlı bir giriş yapalım. İlk albümleri ve onun öncesindeki teklilerinde enstrümantal müziklerin yoğunlukta olduğu deneysel bir rock grubu. Dönemin öngörülü müzisyenleri dışında daha çok yakın zamanlarda karşılaştığımız klavye kullanımını ise ilk albümlerinden itibaren bolca duymak da mümkün.

Precious Falling'e yakından bakacak olursak, Hadid grubun deneysel müzik merakının rahatça gözlemlendiği bir şarkı. Bildiğimiz sularda alıştığımız Londra sesleri için ise Take Away, Quicspace Happy Song, Walk Me Home hemen dinlenebilir. Rengini biraz daha karanlığa bırakmak isteyenlerin açması gereken şarkılar Mouse, The Minors, Melo. Albümün sonuna doğru canınız hüzünlü bir vals yapmak isterse The Mountain Waltz sizi kapanıştan önce bekliyor olacak. Hemen sonra da Goodbye Precious Mountain diyerek melodilerle veda edeceğiz Quickspace'in hayal dünyasına.



(Quickspace - Quickspace Happy Song,1998)

2000 yılında piyasaya çıkan The Death Of Quickspace albümünde sadece enstrümanlarıyla yükselip sakinleştikleri şarkılarına bolca yer verdiklerini görüyoruz, şöyle ki; 4, Lob It, Munchers No Munchers. Onun dışında They Shoot Don't They, Climbing A Hill, Gloriana, The Munchers, A Rose gruptan ilk albümlerindeki beklentiyi boşa çıkarmayan hatta üstüne fazlaca koyan diğer şahane şarkılar.


(Quickspace - A Rose)

Bu albümleri de kesinlikle tek tek her şarkı için konuşmayı hak edecek türden yenilikleri ve alışkanlıkları barındırıyor olsa da yazıyı  The Death Of Quickspace'in bence pek güzel olan albüm kapağı görseliyle yapalım. 



Zaman zaman hiçbir şeyi umursamayan o kişi için endişelenen, bazen bir fare kadar sessizlikle birilerinin evinde yok olmak isteyen, bacaklarının ağrısıyla tükenen nefesiyle uzun yollar aşıp geldiği dünyanın bitişine bakarken bitirenlerin yeni dünyalara koşturmalarını izleyen Quickspace, bir gün yeniden kırmızı bir gül ile de çıkıp gelebilir, neden olmasın.

" I'll be as quiet a mouse,

He doesn't want me in his house

My heart is warm and he likes you

And he's got nothing else to do"


Selin 






Yorumlar