KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

GET WELL SOON: Kendi Roux* Karışımını Oluşturmak

İtiraf ve özeleştiri: Fark ettim ki -aslında ben değil, bloğumuzun diğer yazarı da olan kardeşim tarafından aldığım sözlü ihtarların ciddiyetine istinaden- Ağustos ayından beri yazmaya küçük bir ara vermişim. :) Zaman kavramına anlam veremediğim ve çeşitli sıkıntılarla ringde çarpıştığımız bu küçük aradan sonra yeni yıl, açılan beyaz ve temiz sayfalar, eh bir de görev bilinci ile yeni bir yazı ile huzurlarınıza dönmeliydim. O zaman iyileşmeyi amaçlıyor, çareyi müzikte aramayı yeğliyor ve el ele tutuşup umutla şu sözleri tekrarlıyoruz: Get Well Soon.

Peki başlıkta ne demek istiyorum? Beni tanıyanlar bilir ki -artık bu yazıyı okuyanlar da dahil- müzik dinlemeye olan tutkum kadar yemek yeme eylemine de bir o kadar meftunumdur. Roux terimi dilimizde ''meyane'' olarak bilinmektedir. (Türkçede ''Ru'' olarak telaffuz ediliyor.) Yani yemekte bağlayıcı olarak kullanılan ve yemeğin kıvamını yoğunlaştırarak lezzetini artırmaya yönelik bir çeşit karışımdır. Kelimenin Fransızcadan geçtiğini göz ardı ederek durumu romantikleştirmekten kaçınıyor ve attığım başlığın ilhamının buradan geldiğini açıkladıktan sonra esas konuya geçmeyi tercih ediyorum. :)


GWS



Grup, Alman şarkıcı ve söz yazarı Konstantin Gropper'ın projesi. 6 yaşındayken çello çalmaya başlayan, müzikle iç içe olan bir ailede büyüyen, henüz ortaokuldayken punk ve grunge türlerinde müzik yapan Your Garden isimli ilk grubunu kuran Gropper, belli ki her zaman bir potansiyel vadediyormuş.

Your Garden'dan Get Well Soon'a evrilişinde, okulda edebiyat ve felsefe okurken eş zamanlı olarak müzik üzerine de yoğunlaştığını ve çalıştığını belirtiyor. Eski grubu ile müzik yaptığı dönemde ise Smashing Pumpkins, Sonic Youth gibi isimleri dinlediğini belirtirken kısmen tarz değişikliğine kendisini götüren yolda Leonard Cohen gibi sanatçıların kendisine ilham olduğundan da bahsediyor.



GWS 2



Nihayet 2008'de, üç yıl üzerine çalıştığı albümü Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon, City Slang etiketiyle yayınlıyor ve ilk albüm ile beraber doğal olarak çalışmanın getirisi olan başarıyı da elde ediyor. 

Albümlere dair başka bir trivia olarak Gropper verdiği eski tarihli bir röportajda; The Scarlet Beast O'Seven Heads isminin İncil'de geçen bir hikayeden referans olduğunu, şarkıların da 60'lar ve 70'ler İtalyan korku film müziklerinden ilhamla yazdığını belirtmiş.



GWS 3



Get Well Soon'u müzikal anlamda tek bir türe sığdırmanın haksızlık olacağını düşünüyorum. Çeşitliliğin yanı sıra şarkılara verilen isimler, içinden çıkabilecek hikayeye dair merak uyandırmakla birlikte iştah açıcı unsurlardan sadece biri bana kalırsa. Sanki bir hikayenin tamamlayıcısı gibi, soundtrack dinliyor hissi yaratıyor. Buna örnek seçmek zor olsa da Roland, I Feel You, If This Hat Is Missing I Have Gone Hunting, We Are Safe Insıde While They Burn Down Our House, I Sold My Hands for Food so Please Feed Me gibi şahanelikleri dinlemek Get Well Soon'un dünyasına girmek için güzel bir ''starter'' paketi olabilir.



GWS 4



Ufak bir matematik hesabı yaptığımda gruptan ilk kez 2012 yılında haberdar olduğumu anımsıyorum. Geçmiş senelerde ülkemizde de konser veren ve toplamda beş albümü olan grup (Songs Against the Glaciation-2008, Vexations-2010, The Scarlet Beast O'Seven Heads-2012, The Horror-2018) altıncı stüdyo albümü ''Amen''i 25 Mart'da yayınlayacak. Aynı zamanda çeşitli film ve diziler için de müzikler hazırlayan Konstantin Gropper aka Get Well Soon'un sandığından çıkarıp bizlere anlatacağı yeni hikayeleri merakla bekliyorum.


''Rest now weary head, you will get well soon.''


F. Zeynep

Yorumlar