KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

IDLES: 27 Kasım'23 - Zorlu PSM Konseri



Idles, ilk albümleri Brutalism'i 2017 yılında yayınlasa da benim adlarını özellikle son üç senedir sıkça duyduğum, geçen sene 2022 Primavera Barselona'da bir arkadaşımın izleyip muhakkak canlı performanslarını izlemelisin demesi ve daha sonra başka bir arkadaşımın yanlış hatırlamıyorsam Fransa'da izlediği konserlerinden sonra yine mutlaka izlemelisin demesiyle hemen Youtube'da bulabildiğim pek çok performanslarını izleyip 'evet burada bir şey oluyor' diyerek odağıma aldığım bir grup olmuştu.

Punk-Rock, Post Punk gibi türlere yakın diyebileceğimiz Idles, diğer konser performanslarının hiç de altında kalmayan bir sahne şovuyla İstanbul'dan geçti.


(Fotoğraf: Cem Gültepe - 27 Kasım 2023 - Zorlu PSM / Idles)

Konser 27 Kasım günü Zorlu PSM'nin Turkcell Sahne'sinde gerçekleşti. Girişte bilet okuma tarafında yaşanan sıkıntıdan dolayı olduğunu düşündüğüm gecikme yüzünden ön grup Al'york belirtilen saatten biraz daha sonra sahneye çıktı. Daha önce iki kez canlı performanslarını izlediğim ve gerçekten çok sevdiğim Al'york'u bu konserde ön grup yapan herkesi kutlamak isterim. Küçük bir olay gibi gözükse de ön grubu doğru seçme meselesi konserin çok önemli bir parçasıdır. Ve eş dost kontenjanından daha fazlasına ihtiyaç vardır. Zira ön grup o günün ruhunun tamamlayıcısıdır. Al'york'u Souls Of Mississippi, We're Gonna Burn Here ve pek çok güzel şarkılarını bir kez de bu sahnede duymak çok keyifliydi.

Al'york konserinin üzücü tarafı sebebini çözemediğim aşırı yüksek ses yüzünden dinleme zevkini son derece zorlayan bir konser olması. İlk notayla beraber kulakları sağlam kalan kimse kalmamıştır. Sesle ilgili teknik olarak sebebini bilemediğim ama bariz olan bir sorun vardı. Öyle ki Idles çıktığında rahatça dinleyebildiğimi fark edince ve bazı arkadaşlarımdan da benzer dönüşler alınca iyice emin oldum. İki gün geçmeyen kulak çınlamam da emin olmama yeterdi aslında.

Idles, seveni kadar anladığım kadarıyla eleştireni de bol bir grup. Bu tür müzik yapanların kaderi gibi bazı insanların hassas sevgilerini popülerleştiriyorsanız bir kesim sizi hoş karşılamaz, anlıyorum. Bu yazı grubu sevip de konsere gelemeyip neler olmuş diyenler ve ilerleyen yıllarda o gün konserde orada olup 'sahiden ya ne güzeldi' diye anmak isteyenler içindir.

Gelelim konsere, konser öncesi her büyük konserde yaptığım gibi setlist fm'i hızla tarayıp neler söylüyorlar araştırmamı yapıp gitmiştim. Büyük oranda önceki konserlerle aynıydı. 19 şarkılık playlistte dinlediğime sevindiklerim kadar neden duyamadık dediklerim de oldu. Bunun bir numaralı örneği en son çıkan şarkıları Dancer'ı çalmamalarıydı. Onun yerine mi bilmiyorum ama 1049 Gotho tercih edilmişti. 

Konser için hızlı bir giriş yaptılar diyemeyeceğim çünkü tüm konser hızlı bir giriş gibiydi. Car Crash, Mr. Motivator, Mother, I'm Scum nasıl bir başlangıç olduğunu hayal etmeniz açısından iyi örnekler.



(Fotoğraf: Tom Ham - 27 Kasım 2023 - Zorlu PSM / Idles)

Vokal Joe Talbot her zamanki gibi başına taktığı seksenler filmlerinden fırlama bir koşu bandıyla konser boyunca zaman zaman sahiden spor yapıyor gibiydi. Gitarist Mark Bowen ise rengarenk elbisesiyle bazen sahnede bazen seyirciler arasındaydı. Lie Kiernan'da aynı şekilde zaman zaman kendini izleyicilerin arasına atıyordu. İzleyicilerden sahneye atılan şeyler de oldu. İki defa ayakkabı, bir defa da üzerinde Idles çizimi olan bir tişört. Tişört önce Joe'nin elinde durdu sonra baterist Jon Beavis'e doğru fırlattı o da havada yakalayıp tek eliyle çalmaya devam ederken diğer eliyle tişörtü beyaz bayrak gibi salladı. Tişört sahibinin sahneye atıldıktan sonraki anları çektiğimiz videoyu istemesiyle kendi çizimi olduğunu öğrendiğimizi not edeyim. Yoksa ne olduğunu o an görmek pek mümkün değildi. Ayakkabılardan ilki atıldığında Joe Talbot son derece şakalı bir şekilde "bir sonraki şarkı ayakkabısını atan kişi için" diyerek Beachland Ballroom şarkısına geçip ayakkabıyı da geri yolladı. İkinci ayakkabı teki ise -bence son derece şanslı bir andı- vokal Joe Talbot'un yüzünün çok yakınından geçip baterinin oralarda durdu. Onu da bir başka şarkıda gidip alıp yine seyirciye geri yolladı.


(Fotoğraf: Tom Ham - 27 Kasım 2023 - Zorlu PSM / Idles)

Şarkılar arası geçişlerden birinde daha önce başka sahnelerde de yaptıklarını bildiğim bazı coverları duyduk. Biri Adele'den Love Song, diğeri Mariah Carey - All I Want for Christmas ve Sinead O'Connor - Nothing Compares To You idi. Herkesin hemen hızla şarkılara adapte olup eşlik ettiğini tahmin etmek kolaydır. Konser sırasında yaptığı konuşmalarda son derece yapıcı olan Joe Talbot, bizim tüm şarkılarımız sevgiyle ilgili, biz geldiğimiz yerdeki hükümeti değil sevgiyi temsil ediyoruz dedi. Hepsi sizin için, sizinle ilgili, burada beraber olduğumuz için mutluyuz gibi söylemlerle de iyilik dolu mesajlarını vermeye devam etti.

Duyduğum kadarıyla uçuş aksaklıkları, bazı sanatçıların vize sorunları, mide problemleri derken bu konseri bu kadar sorunsuz atlatmamız ve izleyebilmemiz şansımız varmış dedirtti. Önümüzdeki aylarda nefessiz geçecek turne programlarının hızla açıklandığı şu günlerde Idles'ı burada izleyebilmekten mutluluk duydum. Kesinlikle yeniden görüşmek üzere. 

"For a long old while i'm known as scum"

Selin 

Yorumlar