KONSER ARŞİVİ: Liam Gallagher - 14 Ağustos 2018

Primavera Sound Barselona #3 KHRUANGBIN

Gündüzü, gecesi ve sabahlamasıyla, varoluşumuzun unutulmazlar listesinin en kıymetlilerinden biri olarak süper lige oynayan Primavera Sound Barselona yazılarının üçüncü durağındayız. Sıcağı sıcağına yazmak da bir tercih elbet ama üzerinden geçen süreden bağımsız geriye dönüp bakınca aynı heyecanı duyuyor olma memnuniyetini seviyorum. Eh bu da en büyük yaşama sebeplerimizden sonuçta, yoksa ne diye bu satırlar yazılsın dimi?

Khruangbin bizlere hiç de yabancı bir isim değil aslında. Daha önce de İstanbul'umuzu melodileriyle kucaklamış olan grubu izlemek gayesiyle pek de orada bulunmadığımızı baştan itiraf edip sizlere dürüst olacağım. Ancak bu denli büyük festivaller de hayat gibi seçimlerden ibaret ve maalesef bu berbat örneği bir kenara bırakırsak; Gorillaz ve Damon Albarn'a en yakın olacağımız kritik noktayı seçmek hayati önem taşıyordu. (Gorillaz yazısı için bkz. GORILLAZ: Damon Albarn Müzik Evreninin En Işıltılı Oyuncağı) Sahneye doğru sol çaprazdan atağa kalkarak kendimize iki kişilik bir alan tuttuk ve bir süre sahne kurulumunu inceledik, farklı milletlerden insanlarla sohbet ettik. Akabinde ve karşınızda; Khruangbin sahnede!


Khruangbin


Birçok yerde duysak belki aldırmayacağımız ve ''arkada çalsın'' listelerinin vazgeçilmezi olabilecek melodiler, Khruangbin sahnedeyken asla öyle olmuyor. Grubun güçlü aurası sebebiyle başka bir şeye odaklanmak bir yana dursun hiçbir anı kaçırmak istemiyorsunuz. Çünkü kendinden emin notalara eşlik etmenin yanı sıra sürekli seyirciyle göz kontağında olan bir grup var karşımızda.


Laura Lee

Laura Lee / Khruangbin, Primavera Sound Barselona 2022


Günlerden 9 Haziran, ilk şarkı ise ''August Twelve''. Günümüz dünyasında ilk intiba önemli, grubun habitatına hakim olanların nerede duysa tanıyacağı bu şarkıyla başlangıç da bu yüzden giriş şarkısı olarak çok doğru tınlıyor o an bana. Akabinde Ağustos'a övgüler devam ediyor ve ''August 10''i dinliyoruz. O esnada Mark Speer gitarını, upuzun saçlarını ve gözlerini perdeleyen kâküllerini alıyor, kendilerinden sonra sahne alacak muhtemel Gorillaz merdivenini kullanarak sahneden aşağıya iniyor, önümüzden süzülüyor ve bu durum en azından en önde saatlerce bekleyen ve daha da bekleyecek olan biz seyircileri oldukça memnun ediyor. Bundan sonra o büyüye kapılmadan izlemek elbette imkansızlaşıyor.


Mark Speer

Mark Speer / Khruangbin, Primavera Sound Barselona 2022


Yine grubun en bilinen şarkılarından olan ''Pelota''sız bir playlist düşünülemez, hele ki bu İspanya'da gerçekleşen bir konserse. Lokaller mutlu, biz de malum dilin kendinden melodik ve sıcak aksanı ile Pelota'yı canlı dinlerken ayrıca mest olmuşuz bile. (Katalanca/İspanyolca ayrımına giremeyeceğim, ikisini de kucaklıyorum bu noktada.)

Ritimler bateride Donald ''DJ'' Johnson'a emanet. Sahneyi adeta bir podyum gibi kullanan Laura Lee ve Mark Speer ise belli ki anlaşmak için kelimelere ihtiyaç duymayı bırakmışlar. -Önceden planlı programlı da olsa?- aşağıdaki videoda görebileceğiniz o anların, sadece bakışarak ve bir koreografi olmaksızın hazırlanmış olabileceği ihtimali inanması güzel bir yalan, sonuçta yine anın büyüsüne kapılmayı tercih ediyoruz. 



Khruangbin, Primavera Sound Barselona 2022


Playlistin devamında María También / Misirlou / Apache'de ise Yasiin Bey namıdiğer Mos Def gruba sahnede eşlik ediyor. Kapanışı ise ismiyle manidar şarkı People Everywhere (Still Alive) ile yapan grup, akşamüstü içilen bir sangria tadını damaklarımızda bırakarak bizlere veda ediyor.

Tekrar karşılaşmak ümidi ile.


F. Zeynep



Yorumlar